Arheolozi su u dvorištu Narodnog muzeja u Čačku iskopali nalaze iz antičkog perioda

Arheolozi su u dvorištu Narodnog muzeja u Čačku iskopali nalaze iz antičkog perioda
Ostaci antičkih građevina u dvorištu Narodnog muzeja u Čačku (izvor: screenprint videa sa Ozonpress.net)

U toku su arheološka iskopavanja u dvorištu Narodnog muzej u Čačku. Arheolozi su otkrili antičke građevine i artefakte iz 4. veka.

Centar Čačka je pravi arheološki biser, jer se u samom jezgru grada nalaze još tri lokaliteta iz antičkog perioda. Najpoznatije su svakako Rimske terme koje najbolje pokazuju svu veličanstvenost arhitekture i stepena razvoja tog doba. Najnoviji pronalazak predstavlja još jedno arheološko bogatstvo.

Osnovi temelja građevine iz 4. veka (foto: Љубезни Харалампије).

U sondi koja je najbliža zgradi muzeja, otkrili smo osnove temelja građevine koja najverovatnije potiče iz 4. veka nove ere što znači da je građena u vreme rimske vladavine. U toku je čišćenje tih zidina. Trenutno smo na metar i po dubine, i prošli smo kroz turski, zatim srednjevekovni period, i došli do antičkog vremena. Građevina je zanimljiva ne samo što se nalazi u okviru muzejskog kompleksa, već što nama arheolozima i istraživačima mnogo znači kako bi mogli da sagledamo taj antički kompleks koji se nekada razvijao u samom gradskom jezgru – rekla je za portal Rina.rs Katarina Dmitrović, kustos Narodnog muzeja u Čačku.

– Imamo antičke nalaze, u pitanju je antički novac takođe iz četvrtog veka i keramiku tipičnu za to vreme. Pronašli smo jako male količine, ali nama sasvim dovoljne da znamo o kom se vremenu govori. Mi kao arheolozi imamo zadatak da ovakve lokalitete pronađemo, istražimo, valorizujemo i damo predloge za dalju upotrebu – kaže Katarina.

Jedan od nalaza sa iskopavanja (foto: Љубезни Харалампије)

Čačak je grad jako bogatog kulturnog i istorijskog nasleđa. Kroz projekat Prestonica kulture 2023. Narodni muzej dobio je niz zaduženja u okviru tog programa. Samo neki od njih su trenutna arheološka iskopavаnja, ali i izgradnja dva objekta gde će biti smešteni spomenici iz antičkog perioda kao i lapidarijum – rekla je Delfina Rajić, direktorka Narodnoj muzeja Čačak.

Arheološka iskopavanja u dvorištu muzeja se vrše u sklopu priprema za održavanje projekta Prestonica kulture 2023. godine, a Čačak će biti prvi grad u Srbiji koji će poneti to zvanje.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »