Raskošna rimska vila na lokalitetu Anine-Ćelije-nastavak istraživanja

Raskošna rimska vila na lokalitetu Anine-Ćelije-nastavak istraživanja

 5,635 

INTENZIVNA istraživanja u Aninama, u Ćelijama kod Lajkovca, koje se već smatraju za jedan od najvećih, ali i najbolje očuvanih i ispitanih arheoloških lokaliteta rimskog perioda u Srbiji nastavljena su uprkos epidemiji virusa korona!

Na ušću reke Ljig u Kolubaru, nedaleko od Ibarske magistrale, arheolozi su, naime, pronašli ostatke raskošne vile i mnogobrojne objekte gazdinstva čiji je vlasnik, po svemu sudeći, bio veleposednik, a kompleks se prostire na više od 40 hektara.

Uz to, u Aninama je pronađena kolekcija novca koja se ubraja u najveće iz te epohe na području Srbije. U pitanju je izuzetno veliko poljoprivredno dobro iz četvrtog veka, kompleks sa stambenim i ekonomskim delom, te grobljem. Istražen je tek deseti deo vile koja se, po procenama stručnjaka, prostire na više od 4.000 kvadratnih metara.

Rimski novac

Pronađeni su dobro očuvani ostaci šest prostorija vile rustike, zidovi visoki do dva metra. Procenjuje se da je centralni deo građevine bio visok oko osam metara, a vila je imala sistem za grejanje toplim vazduhom u svim prostorijama!

Trenutno istražujemo prostoriju koja je deo rimskog kupatila, ali još ne znamo njenu preciznu namenu – kaže rukovodilac projekta, arheolog Radivoje Arsić iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Valjevu. – Sami Rimljani obavljali su nekakve građevinske izmene, pa su kopali i oštetili značajan sloj maltera. Međutim, jasno se vidi da je ulaz u tu prostoriju vodio od strane koja je okrenuta ka reci Ljig, a na zidovima se nazire i prozor.

Arheološka iskopavanja lokaliteta Anine-Ćelije

Arsić ističe da najnovija iskopavanja pokazuju da je kupatilo imalo i trem, čiji su temelji otkriveni. U ovoj fazi istraživanja, arheolozi su pronašli i blok građevina za koji se nije znalo da postoji.

Pročitajte još:

Na velikom broju njiva na lokalitetu Anine, prilikom oranja pojavljuju se veće količine građevinskog materijala, uglavnom kamenja, kojim je građena vila, a koje su seljani ne znajući o čemu je reč neretko koristili čak za gradnju svinjaca – kaže Arsić. – Blizina Ibarske magistrale i lak pristup lokalitetu, idealni su za ovu vrstu turističkih objekata, kakvu nema nijedan sličan rimski lokalitet u Srbiji!

Izvor: Novosti

Podelite sadržaj na
fb-share-icon0
Tweet 20

Urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error

ZAPRATITE I PODELITE SADRŽAJ