Arheolozi u pećini blizu Majdanpeka otkrili fragment vilice neandertalca

Arheolozi u pećini blizu Majdanpeka otkrili fragment vilice neandertalca

 4,518 

Nalazi ovogodišnjih završenih terenskih arheoloških istraživanja Male i Kozje pećine u blizini sela Blizna kod Majdanpeka dovela su do značajnih otkrića i novih saznanja o našim precima.

Arheološka iskopavanja Kozje i Male pećine počela su prošle jeseni, a profesor dr Dušan Mihailović sa Filozofskog fakulteta u Beogradu realizovao ih je u saradnji sa prof. Mirjanom Roksandić sa Univerziteta u Vinipegu (Kanada).

Već tada se videlo da ove pećine predstavljaju izuzetno značajna arheološka nalazišta“, istakao je profesor dr Mihailović.

U Maloj pećini otkriveni su okresani kameni artefakti iz ranog gornjeg paleolita, koji su datirani u period pre 40 hiljada godina i koji se vezuju za prvi talas u naseljavanju modernog čoveka (Homo sapiens-a) u Evropi, dok su u Kozjoj pećini nađeni ostaci materijalne kulture neandertalaca.

Ovogodišnja istraživanja, koja su realizovana sredstvima Ministarstva kulture i informisanja, dala su neočekivane rezultate.

Arheološki nalazi neandertalca

U Kozjoj pećini nađen je fragment vilice fosilnog čoveka za koji se na osnovu preliminarnih analiza pretpostavlja da pripada neandertalcu.

Iskopavanja u Kozjoj pećini

Ovo otkriće je izuzetno značajno budući da su ostaci neandertalaca na Balkanu nađeni samo na nekoliko nalazišta u Hrvatskoj, Bugarskoj i Grčkoj, a nedavno i u Srbiji, na nalazištu Pešturina kod Niša.

Očekuje se da istraživanja Kozje i Male pećine daju odgovore na ključna pitanja evolucije čoveka i kulturnih i društvenih interakcija između neandertalaca i modernih ljudi” – kaže profesor dr Mihailović.

Prema rečima profesora, starost nalaza biće utvrđena na osnovu radiokarbonskog datovanja (C14) i drugih fizičko-hemijskih metoda, kao što su: elektron spin rezonanca (ESR) ili optički stimulisana luminiscencija (OSL).

Mala i Kozja pećina nisu slučajno istraživane, budući da je u minulih deset godina Filozofski fakultet u Beogradu pokrenuo više projekata koji se, vezuju za pojavu modernog čoveka u Evropi, pojavu pećinske umetnosti i proučavanje interakcija između neandertalaca i anatomski modernih ljudi.

Istraživanja u istočnoj Srbiji sprovedena u saradnji sa Univerzitetom Arizona u Tusonu, Institutom za evolucionu antropologiju Maks Plank u Lajpcigu i Univerzitetom u Vinipegu.

U ovom periodu ispitane su brojne pećine u okolini Žagubice, Despotovca, Knjaževca i Niša, a područje Majdanpeka počeli smo da istražujemo tek nedavno.

Dakle, do otkrića u Kozjoj i Maloj pećini nije došlo slučajno, već nakon višegodišnjih napora da se evidentiraju i istraže nalazišta iz ovog perioda”- kaže profesor dr Mihailović.

Istraživanja Male i Kozje pećine u blizini Majdanpeka, u saradnji sa Univerzitetom u Vinipegu, biće nastavljena iduće godine.

Izvor: Danas

Podelite sadržaj na
fb-share-icon0
Tweet 20

Urednik

6 thoughts on “Arheolozi u pećini blizu Majdanpeka otkrili fragment vilice neandertalca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error

ZAPRATITE I PODELITE SADRŽAJ