Grob ratničkog para star 2,500 godina otkriven je u Sibiru

Grob ratničkog para star 2,500 godina otkriven je u Sibiru
Grobnica ratničkog para (foto: Archeology at Novosibirsk State University)

U Sibiru je otkriven 2.500 godina star grob u kojem su se nalazili skeletni ostaci drevnog ratničkog para, njihovog deteta i njihovog starijeg sluge. Arheolozi veruju da je par imao 30-ak godina i da su bili skitski ratnici. Zajedno sa skeletima pronađene su i njihove nekadašnje stvari, uključujući i oružje.

Grob se nalazi u Hakasiji. Pronašao ga je jedan od timova arheološke ekspedicije Askiz Instituta za arheologiju i etnografiju SB RAS i OOO Arkhgeoproekt.

Smatra se da je ovo posebno sahranjivanje deo kulture Tagar koja je procvetala između 8. i 2. veka pre nove ere u južnom Sibiru.

Dok su skeleti dve žene i muškarca bili gotovo savršeno netaknuti, smatra se da je skelet bebe ispomeran po grobu, zbog aktivnosti glodara.

Grob ratničkog para, njihovog deteta i sluge (foto: Archeology at Novosibirsk State University)

Dr Oleg Mitko, šef arheologije na Novosibirskom državnom univerzitetu, rekao je: “Muškarac i žena koji su ležali pored njih imali su oko 35 i 45 godina, a žena pred njihovim nogama oko 60 ili više godina. Takođe su u grobu pronađeni ostaci novorođene bebe stare ne više od mesec dana, ali su fragmenti njenog skeleta rasuti po grobu, verovatno kao rezultat aktivnosti glodara”.

Učestale pljačke grobova

Navodi se da je prilično retko pronaći grobove u ovim državama – grobove ljudi obično opljačkaju znajući da će biti sahranjenih sa dragocenim stvarima. Stariji istraživač Jurij Vitalievič Teterin rekao je da više puta nailazio na opljačkane grobove i da su skeleti obično rasuti naokolo.

Bronzano oružje i okruglo ogledalo (foto: Archeology at Novosibirsk State University)

Zajedno sa skeletima u grobu je bilo bronzano oružje, otkriveno je okruglo ogledalo i minijaturni češalj od roga. Dr Mitko je rekao: “Imamo impresivan set naoružanja. Pronašli smo oružje za blisku borbu u ženskom grobu, što nije toliko tipično. Žena je imala bojnu sekiru, i verovatno je bila deo ratne elite“.

Teterin je dodao “Čovek je imao dve sekire i dva bronzana bodeža“.

Uprkos istraživačima koji su mlađu ženu i muškarca opisali kao „ratnike“, veruje se da su umrli od infekcije, a ne u borbi. S obzirom da nije bilo neposrednih dokaza o bojnim ranama. Verovatno su i starija žena i dete umrli od infekcije.

Izvor: UNILAD

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »