Arheolozi u Peruu iskopali 73 neoštećenih mumija sa maskama

Arheolozi u Peruu iskopali 73 neoštećenih mumija sa maskama
Mumija sa maskom (© PUCP Archaeology Program “Valley of Pachacámac”, published under CC BY-SA 4.0)

Na arheološkom nalazištu Pačakamaku u Peruu arheolozi su iskopali 73 odlično sačuvanih mumija, od kojih neke sadrže izrezbarene maske.

Arheološko otkriće su napravili arheolozi sa Papskog katoličkog Univerziteta u Peru. Iskopavanjima je predvodio prof. Kšištov Makovski u Pačakami, južno od Lime, piše na blogu Archeowieści.

Pronađene mumije se datuju između 800. i 1100. godine. U tom periodu je bio procvat Carstva Vari. Kultura Vari je poznata po dobro očuvanim mumijama, izuzetnoj umetnosti koja je vidljiva na keramičkim posudama i tkanini. U njihovoj kulturi praktikovano je žrtvovanje ljudi i upotrebljavali su halucinogene supstance tokom ritualnih aktivnosti.

Na pojedinim mumija su bile postavljene maske izrađene od drveta ili gline, poznate kao „lažne glave“. Mumije su bile umotane u tkaninu, od kojih su neke bile jako šarene, i vezane konopcem. U grobovima su bile i bogato dekorisane keramičke posude.

Sačuvana šarena tkanina (© M.Giersz, ed. K. Kowalewski, published under CC BY-SA 4.0)

Kompleks groblja sa mumijama prvi je otkrio nemački arheolog Maks Ule krajem 19. veka. Groblja su bila u velikoj meri oštećena tokom kolonijalnog perioda u cilju iskorenjivanja paganskih verovanja extirpación de idolatrías. Onda su više puta pljačkana nakon Uleovih iskopavanja od strane pljačkaša grobova. Stoga je otkriće 73 neoštećenih i dobro očuvanih Vari mumija od velikog arheološkog značaja.

U periodu pre dolaska kolonizatora u Andima niko nije umro. Svako je bio predodređen da nastavi da živi u paralelnom svetu predaka (hurin pacha)“, objasnio je prof. Makovski.

Dobro očuvane mumije (© PUCP Archaeology Program “Valley of Pachacámac”, ed. M. Giersz,  published under CC BY-SA 4.0)

Pored sahrana mumija, arheolozi su otkrili i dva drvena štapa, blizu groblja u okviru ostataka naselja. Veruje se da su uvezeni iz današnjeg Ekvadora. Urezana ikonografija na ovim štapovima potencijalno ukazuje da su stanovnici Pačakamaka uspostavili neki oblik kontakta sa ljudima iz kraljevstva Tivanaku. Kraljevstvo Tivanaku, nalazi se južno od Carstva Vari. Obuhvatalo je današnje regione Perua, Bolivije i Čilea. Očigledno je daje postojala trgovina i razmena dobara, znanja i slično.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »