Pronađeno je 6000 srebrnih novčića iz 11. veka i sedam mačeva iz bronzanog doba

Pronađeno je 6000 srebrnih novčića iz 11. veka i sedam mačeva iz bronzanog doba
Otkriveni brojni arheološki nalazi od strane čuvara kulturnog nasleđa (foto: State Office for Culture and Monument Preservation)

Čuvari arheoloških spomenika, odnosno volonteri, u nemačkoj državi Meklenburg-Zapadna Pomeranija otkrili su 6000 slovenskih novčića iz 11. veka, ali i sedam mačeva iz bronzanog doba.

Državna kancelarija za kulturu i zaštitu spomenika predstavila je izuzetna arheološka otkrića koja su prošle godine otkrili volonteri ili čuvari arheoloških spomenika u Meklenburg-Zapadnoj Pomeraniji. Njihovo udruženje se naziva De Ackerlöper.

Oni su pronašli sedam mačeva iz bronzanog doba, koji su stari 3000 godina, 6000 srebrnih novčića iz 11. veka i riznicu sa reklikvijarom, takođe iz 11. veka, navode u izjavi državne kancelarije.

Mačevi iz bronzanog doba

Sedam mačeva pronađeno je u fragmentima u blizini Mirova, kod Meklenburškg jezera.

Može se pretpostaviti da su oni isplivali na površini pre izvesnog vremena kada se kopao rov i da su sa izbačenim materijalom rasprostranjeni na većoj površini“, kažu iz državne kancelarije.

Čuvari spomenika su pomno pratili pojedinačne fragmente koji su bili raštrkani. To je omogućilo da se mačevi skoro u potpunosti spoje i rekonstruišu. Arheološko iskopavanje je obavljeno zajedno sa arheolozima iz državnog odeljenja za arheologiju.

Bronzani mačevi (foto: State Office for Culture and Monument Preservation)

Mačevi su verovatno bili potopljeni kao žrtveni darovi. Iako ovakva nalazišta vrednih predmeta nisu neuobičajena, toliko mačeva iz bronzanog doba nikada nije otkriveno na jednom mestu u Meklenburg-Zapadnoj Pomeraniji. Rezultati datiranja su pokazali da mačevi potiču iz bronzanog doba. Njihova starost se procenjuje na oko 3.000 godina.

6000 srebrnih novčića i relikvije iz 11. veka

Na Rigenu je pronađeno 6000 srebrnjaka iz 11. veka. Rasprostranjeni su bili na većoj površini, ali je većina novičića bila u glinenoj posudi.

Poreklo novčića je veoma različito. Dolaze iz zapadne Nemačke, ali i iz regiona Majsen-Gornja Lužica. Oko 10 odsto kovanog novca dolazi iz Engleske, Danske, Češke i Mađarske. Otkriće novčića omogućava da se izvuku zaključci o mogućim trgovinskim odnosima u 11. veku.

Glinena posuda i nakit iz 11. veka (foto: State Office for Culture and Monument Preservation)

Pronađen je i bogati nakit. Neobičan nalaz su dve posude sa relikvijama koje su pronađene u oblasti Meklenburškog jezera.

Oko 250 volontera je aktivno na očuvanju spomenika kulture. Iz državne kancelarije navode da je otprilike isto toliko na obuci. Ovi volonteri-čuvari kulture „su neophodni za očuvanje našeg kulturnog nasleđa u Meklenburg-Zapadnoj Pomeraniji“, rekla je ministarka kulture Betina Martin.


Hm, možda i našoj državi trebaju volonteri-čuvari spomenika u zaštiti kulturnog nasleđa? Verujem da bi se smanjio broj uništavanja arheoloških nalazišta od strane divljih kopača i nesavesnih investitora.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »