Blago iz bronzanog doba napravljeno je od metala vanzemaljskog porekla!

Blago iz bronzanog doba napravljeno je od metala vanzemaljskog porekla!
Blago iz bronzanog doba (foto: Museo de Villena)

Arheolozi su pronašli skriveno blago iz bronzanog doba, a dva predmeta bila su izrađena od metala koji nije sa naše planete.

Tokom arheoloških istraživanja Vilene u Španiji pronađena je ostava sa blagom od 66 predmeta, uglavnom, od zlata. Istraživanja su sprovedena davne 1963. godine. Otkriće se i danas smatra jednim od najvažnijih primera zlatarstva iz bronzanog doba na Iberijskom poluostrvu, i čitavoj Evropi.

Naime, sada uz pomoć modernih znanja i tehnologija, naučnici mogu da otkriju poreklo metala koje je korišćeno za izradu tih predmeta. Studija je objavljena u časopisu Trabajos de Prehistoria.

Istraživači su otkrili da su dva artefakta u ostavi iz bronzanog doba napravljena od meteorskog gvožđa koje je palo na Zemlju pre milion godina.

Jedna narukvica i jedan predmet, verovatno deo žezla ili balčaka mača, bili su iskovani od gvožđa iz meteorita. Gvožđe iz meteorita ima veći sadržaj nikla od gvožđa sa Zemlje.

Narukvica izrađena od meteorskog gvožđa (foto: Museo de Villena)

Salvador Rovira-Llorens iz Nacionalnog arheološkog muzeja Španije rekao je da su tehnologija i tehnike obrade metala bile daleko naprednije nego što smo mislili u Iberiji pre više od 3.000 godina.

Upotreba gvožđa pre gvozdenog doba

Zanimljivo je to što gvozdeno doba na Iberijskom poluostrvu ne počinje pre 850. godine pre nove ere. Odnosno, istopljeno gvožđe ne zamenjuje bronzu pre toga.

Deo žezla ili balčaka mača (foto: Museo de Villena)

Zlatni predmeti su datovani između 1500 i 1200 godine pre nove ere. Tako da je otkriće artefakata koji sadrže gvožđe u kontekstu blaga iz Vilene prava zagonetka.

U poslednjih godina postaje jasnije da se ruda gvožđa sa Zemlje nije jedina koristila u praistoriji. Čak se meteorsko gvožđe koristilo pre nego je započeo period gvozdenog doba.

Najpoznatiji primer upotrebe meteorskog gvođža za izradu predmeta jeste gvozdeni bodež faraona Tutankamona. Ali postoje i druga oružja iz bronzanog doba koja su bila napravljena od metala koji je vanzemaljskog porekla.

Povezano: Pronađen vrh strele iz bronzanog doba od gvožđa vanzemaljskog porekla

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »