Prvi poznati slučaj – Neandertalci bili zaraženi tuberkulozom pre 35.000 godina

Prvi poznati slučaj – Neandertalci bili zaraženi tuberkulozom pre 35.000 godina
Rekonstrukcija neandertalaca (izvor: Wikipedia)

Naši izumrli rođaci, neandertalci, bili su zaraženi tuberkulozom pre 35.000 godina. Možda je to dovelo do njihovog izumiranja?

U dve studije, objavljene u časopisu Tuberculosis, naučnici su analizirali fosilne ostatke neandertalaca iz pećine Subaliuk u severnoj Mađarskoj. Njihova istraživanja uključivala su biomolekularnu analizu i morfološku, odnosno paleopatološku analizu skeletnih ostataka neandertalaca.

Analiza fosilnih ostataka dva neandertalaca, koji morfološki i genetički imaju ljudske i neandertalske osobine, pokazala je da su oni patili i umrli od zarazne bolesti – tuberkuloze.

Fosilni ostaci neandertalaca u ovoj pećini pronašli su arheolozi 1932. godine. Analiza C14 pokazala je da je odrasla osoba umrla pre 37.000 i 38.000 godina, dok je trogodišnje ili četvorogodišnje dete umrlo pre 33.000 i 34.000 godina.

Fosilna lobanja deteta neandertalca iz pećine u Mađarskoj (izvor: Wikipedia)

Patološke promene koje su u vezi sa tuberkulozom uočene su na pršljenovima i sakrumu kod odrasle osobe. Kod deteta su te lezije uočene na unutrašnjoj strani lobanje. Analiza lipidnih biomarkera je potvrdila postojanje infekcije tuberkulozom kod oba neandertalca.

Tuberkuloza je ozbiljna zarazna bolest koju uzorkuje bakterija Mycobacterium. Za ovu bolest se smatralo da je nastala sa početkom poljoprivrede u neolitu ili mlađem kamenom dobu, sa pripitomljavanjem životinja i da je bakterija prešla sa životinje na čoveka. Uglavnom se za ovaj period vezuje početak prenošenja zaraznih zoonotskih bolesti.

Dr Đerđ Palfi i saradnici na radovima smatraju da su neandertalci mogli dobiti tuberkulozu lovom divljih životinja. Odnosno, da su se zarazili nakon konzumiranja mesa zaražene životinje, kao što je bizon. Takođe, autori smatraju da je ta bolest možda doprinela izumiranju neandertalaca.

Izvori: Science Direct, Science Direct

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »