Da li je ovo pica naslikana na 2000 godina staroj freski u Pompeji?

Da li je ovo pica naslikana na 2000 godina staroj freski u Pompeji?
Freska u Pompeji (foto: Archaeological Park of Pompeii)

Arheolozi su otkrili fresku mrtve prirode od pre 2000 godina u Pompeji, a jedno jelo izgleda kao pica.

Iskopavanja u drevnoj Pompeji donela su otkriće prelepe freske na kojoj je prikazan tanjir sa hranom i vinom.

Iako jedno jelo izgleda kao današnja pica, očigledno je da ne to može biti. Nedostaju neki od najkarakterističnijih sastojaka, a to su paradajz i mocarela, rekli su arheolozi Arheološkog parka Pompeja u saopštenju. Pica kakvu danas poznajemo nije se pojavile pre 1800. godine.

Freska je otkrivena u atrijumu kuće u Insula 10, Regio X. U ovom delu drevnog grada nalaze se stambene kuće, perionice i pekare. Nedavno su otkriveni i retki skeletni ostaci tri osobe.

Na fresci je prikazan srerbrni poslužavnik na kome je postavljena čaša za vino, potom plitak tanjir za voće i začinima. Na istoj tacni nalazi se i sušeno voće.

Poslužavnik sa jelom i vinom (foto: Archaeological park of Pompeii)

Prema istraživačima, scena predstavlja Xenia, grčku tradiciju gostoprimstva. Slične freske, njih 300, su ranije pronađene u Pompeji i obližnjim gradovima.

Gabrijel Zuhtrigel, direktor arheološkog nalazišta u Pompeji, rekao je: „Freska ima neke teme helenističke tradicije, koje su kasnije razradili autori rimsko-carskog doba kao što su Vergilije, Marcijal i Filostrat. Mislim na kontrast između štedljivog i jednostavnog obroka, koji se odnosi na sferu između gostoprimstva i svetog s jedne strane, i luksuza srebrnih poslužavnika i prefinjenosti umetničkih i književnih predstava s druge.”

Rimljani su imali nešto što su zvali panis focacius, što znači „hleb za ognjište“. Ovaj hleb se sastojao od kvasnog testa napravljenog od brašna, maslinovog ulja, vode i soli – osnovni recept koji se prenosi kroz milenijume kao focaccia. Prema arheolozima, ova “pica” se uklapa u sliku koja ima šarene tačke koje izgledaju kao lepinje sa začinima.

“Kako da ne razmišljamo o pici“, rekao je Gabrijel Zuhtrigel u saopštenju, navodeći da je to hrana “rođena kao ‘siromašno’ jelo u južnoj Italiji sada je osvojila svet”.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »