Da li su ovce vukle kočije pre 2.000 godina blizu Vojske od terakote u Kini?

Da li su ovce vukle kočije pre 2.000 godina blizu Vojske od terakote u Kini?
Terakota vojska (© Sve o arheologiji)

U Kini je pronađena grobnica sa šest ovaca koje su vukle kočiju. Ostaci ovaca su pronađeni blizu kineskog grada Sijana, u jednoj od grobnica mauzoleja prvog kineskog cara Ćina, koga čuva vojska od terakote.

Iako se kočije nisu očuvale, odnosno drvo, sačuvao se pribor koji je služio za vuču kočija. Ovo je navelo arheologe da posumnjaju da se radi o ostacima “izuzetno retkih” ovčijih zaprega, rekao je Đijang Vensjao, šef arheoloških iskopavanja grobnice na četvrtom kineskom arheološkom kongresu, a preneo je China Daily.

Nije poznato ko je mogao biti zakopan na području na kojem su otkriveni ostaci ovaca. Arheolog Đijang Vensjao je objasnio da su ostaci ovaca poređani u nizu. Na njihovim kostima otkriveni su delovi opreme za koje se smatra da su korišćeni za vuču kočije ili neko drugo zaprežno vozilo.

Ovo je prvi pronađeni fizički dokaz o vozilu koje su vukle ovce, iako postoje istorijski zapisi o njima.

Kaže se da se car Sima Jan iz Zapadne dinastije Džin (265–316) svake večeri vozio u kočijama oko kompleksa svoje palate koje su vukle ovce“ rekao je Đijang, „i da bi zaspao gde god bi se ovce zaustavile“.

Njegova praksa je možda poreklo moderne kineske fraze „traženje sreće u ovčjim kolima“.

Arheolozi se nadaju da će im laboratorijska analiza grobne komore zapadne grobnice, koja je trenutno u toku, pomoći da utvrde ko je tamo sahranjen.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »