Prvi poznati džin bio je egipatski faraon

Prvi poznati džin bio je egipatski faraon
Faraon Sa-Nakhtu (izvor Wikipedia, modifikovana fotografija)

Egipatski faraon Sa-Nakhtu, koji je bio kralj tokom 3. dinastije, možda je najstariji poznati džin na svetu.

Ovaj faraon patio je od bolesti zbog koje je brzo rastao u visinu.

Faraon Sa-Nakhtu u trenutku smrti imao je 187 cm. Iako deluje da je reč o „normalnoj“ telesnoj visini jednog muškarca, to ovde nije slučaj. Prosečna telesna visina muškaraca u to vreme iznosila je oko 170 cm.

Grobnica faraona, iz 2.700 godine pre nove ere, pronađena je 1901. godine u Egiptu. Međutim, tada nigde nije zabeleženo da li je ovaj faraon patio od akromegalije ili gigantizma. Oba stanja su jako dobro zabeležena u medicinskoj literaturi, a poslednjih godina i u paleopatološkoj literaturi.

Moguće da je ovaj čovek najstariji poznati gigant.

Zbog bolesti je imao ubrzan i prekomeran rast, a to stanje je poznato kao gigantizam. Obično se javlja zbog tumora na hipofizi mozga, kada telo više luči hormon rasta.

Egipatski faraon patio je od gigantizma

Iako su egipatski kraljevi bili bolje hranjeni i boljeg zdravlja, u odnosu na obične ljude iz tog perioda, sa jedne strane se moglo očekivati da budu viši od proseka. Jedini faraon koji je bio viši od proseka jeste Ramzes II. Ramzes II je imao telesnu visinu oko 175 cm i živeo je 1000 godina nakon faraona Sa-Nakhta.

Lobanja faraona Sa-Nakhtu (izvor Wikipedia)

U studiji objavljenoj u časopisu The Lancet Diabetes & Endocrinology, naučnici su ponovo analizirali lobanju i kosti faraona Sa-Nakhta. Njihova analiza ukazala je da je verovatno patio od gigantizma.

Što bi zaista bio najstariji poznati paleopatološki slučaj na svetu“, piše u studiji.

Faraon je bio sahranjen u elitnoj mastaba-grobnici i nije bio „odbačen“ kako se to dešavalo u prošlosti ljudima koji su imali određene fizičke nedostatke.

Buduće analize mogle bi da potkrepe antropološku dijagnozu. S obzirom da je proučavanje evolutivnog razvoja bolesti od značaja za modernu medicinu.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »