Detinjstvo Isusa Hrista opisano na fragmentovanom rukopisu

Detinjstvo Isusa Hrista opisano na fragmentovanom rukopisu
Ilustracija (WIkipedia: Sienalı Guido (1230–1290), Lindenau Müzesi, Altenburg)

Naučnici su dešifrovali fragmentovani rukopis koji sadrži opis Isusovog detinjstva.  

Utvrđeno je da je nedavno dešifrovani rukopis star 1.600 godina najstariji zapis o detinjstvu Isusa Hrista, rekli su istraživači u Nemačkoj u saopštenju za javnost.

Decenijama je fragment papirusa sa inventarnim brojem P.Hamb.Graec. 1011 ostao neprimećen u Hamburškoj državnoj i univerzitetskoj biblioteci Karla fon Osjeckog. Sada su papirolozi dr Lajos Berkes sa Instituta za hrišćanstvo i antiku na Humbolt-Universitat zu Berlin (HU) i prof. Gabriel Noći Macedo sa Univerziteta u Liježu, Belgija, identifikovali taj fragment kao najraniji sačuvani primerak Jevanđelja po Tomi o detinjstvu.

Ovo je značajno otkriće za polje istraživanja, jer rukopis datira iz ranih dana hrišćanstva. Do sada je kodeks iz 11. veka bio najstarija poznata grčka verzija Jevanđelja po Tomi, koji je verovatno napisan u 2. veku. Jevanđelje po Tomi govori o epizodama Isusovog detinjstva i jedan je od biblijskih apokrifa. Ovi spisi (apokrifi) nisu bili uključeni u Bibliju, ali su njihove priče bile veoma popularne i rasprostranjene u antici i srednjem veku.

Novi uvidi u prenošenje teksta

„Fragment je od izuzetnog interesa za istraživanje“, kaže Lajos Berkes, predavač na Teološkom fakultetu Humboldt-Universitat. „S jedne strane, zato što smo ga mogli datovati u 4. do 5. vek, što ga čini najranijim poznatim primerkom. S druge strane, zato što smo uspeli da steknemo nove uvide u prenošenje teksta.”

Naši nalazi o ovoj kasnoantičkoj grčkoj kopiji dela potvrđuju trenutnu procenu da je Jevanđelje iz detinjstva po Tomi prvobitno napisano na grčkom“, kaže Gabriel Noći Macedo sa Univerziteta u Liježu.

Dešifrovanje uz pomoć digitalnih alata

Fragment, veličine oko 11×5 cm, sadrži ukupno trinaest redova grčkih slova, oko 10 slova po redu, i potiče iz kasnoantičkog Egipta. Papirus je dugo ostao neprimećen, jer je sadržaj smatran beznačajnim. „Mislilo se da je to deo svakodnevnog dokumenta, kao što je privatno pismo ili lista za kupovinu, jer rukopis deluje tako nespretno napisan“, kaže Berkes.

Fragmentovani papirus o Isusovom detinjstvu iz 4-5. veka (foto: Staats- und Universitätsbibliothek Hamburg/Public Domain Mark 1.0)

Prvo smo primetili reč Isus u tekstu. Zatim smo ga, upoređujući ga sa brojnim drugim digitalizovanim papirusima, dešifrovali slovo po slovo i brzo shvatili da to ne može biti svakodnevni dokument. Koristeći druge ključne termine kao što su „kukurikanje“ ili „grana“, koje su papirolozi tražili u drugim ranohrišćanskim tekstovima, prepoznali su da je to kopija Jevanđelja iz detinjstva po Tomi.

Sadržaj i poreklo papirusa

Dvojica istraživača pretpostavljaju da je kopija Jevanđelja nastala kao vežba pisanja u školi ili manastiru. Na to, između ostalog, ukazuje i nespretni rukopis u nepravilnim redovim.

Nekoliko reči na fragmentu pokazuje da tekst opisuje početak „oživljavanja vrabaca“, epizode ​​iz Isusovog detinjstva koja se smatra „drugim čudom“ u apokrifnom jevanđelju po Tomi. “Isus se igra na brodu juri potok i od meke gline koju nađe u mulju oblikuje dvanaest vrabaca. Kada ga otac Josif ukori i upita zašto tako radi na svetu subotu, petogodišnji Isus pljeska rukama i oživljava glinene figure.”

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »