Papirus iz Herkulanuma otkriva gde je sahranjen Platon

Papirus iz Herkulanuma otkriva gde je sahranjen Platon
Ostaci Gymnasiuma u arheološkom parku Platonove Akademije (foto: George E. Koronaios / Wikimedia Commons)

Analiza karbonizovanog papirusa iz rimskog grada Herkulaneuma otkrila je Platonovo mesto sahrane.

Karbonizovani papirus je samo jedan od mnogih papirusa koji su pronađeni u Herkulanumu, koji je kao Pompeja, uništen tokom erupcije vulkana Vezuv. Stručnjaci sada pokušavaju da pročitaju svitke uz pomoć modernih tehnika snimanja, u okviru projekta GreekSchools, piše u saopštenju.

Brojni svici i pergamenti napravljeni od papirusa su karbonizovani na jakoj toploti usled topljenja lave.

Ppairus koji otkriva tačnu lokaciju sahrane Platona (foto: CNR)

Međutim, kao deo tekućeg projekta arheologa, svitak koji sadrži Istoriju Filodemove akademije iz Gadare (110-40. godina p.n.e.) je delimično dešifrovan.

Mesto sahrane Platona

Više od 1000 reči, što odgovara 30% teksta, je ono što je proizašlo iz karbonizovanog papirusa Herkulaneuma. Papirus sadrži nove detalje o Platonu, razvoju njegove Akademije i informacije o lokaciji njegove sahrane.

Platon (427–348. g.p.n.e.) je bio starogrčki filozof iz klasičnog perioda i predavao je doktrine koje će kasnije postati poznate kao platonizam.

Platonova statua (Edgar Serrano, CC BY 4.0)

Stručnjaci su pročitali da je Platon sahranjen u vrtu, rezervisanom samo za njega, u sklopu Akademije u Atini, u blizini tzv. Museiona ili sacelluma – svetilišta muza. Do sada se samo znalo da je sahranjen na Akademiji, ali ne toliko precizno.

Papirus, takođe, otkriva da je filozof prodat u ropstvo na ostrvu Egina, verovatno 404. godine pre nove ere. Tada su Spartanci osvojili ostrvo, ili alternativno 399. godine pre nove ere, ubrzo nakon Sokratove smrti. Do sada se verovalo da je Platon prodat u ropstvo 387. pre godine pre nove ere, tokom boravka na Siciliji na dvoru Dionisija I od Sirakuze.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »