Drevne civilizacije koje su ostavile trajan uticaj na čovečanstvo (II deo)

Drevne civilizacije koje su ostavile trajan uticaj na čovečanstvo (II deo)
Pont du Gard (izvor: WIkipedia)

Uticaje mnogih drevnih civilizacija i danas osećamo. Usvojili i unapredili smo njihova znanja, divimo se njihovim brojnim dostignućima u nauci i graditeljstvu. Zato ne treba zaboraviti ko je bio ovde pre nas i koliko je doprineo.

I u ovom tekstu vam donosimo listu poslednjih civilizacija čije uticaje najviše osećamo.

Stara Grčka (1100. godine p.n.e. do 140. godine n.e.)

Starogrčka civilizacija je bila nesumnjivo jedna od važnijih. Njihova politika, filozofija, umetnost i naučna dostignuća su uveliko uticali na današnje zapadne civilizacije. Oni su stvorili okvir za savremenu fiziku, biologiju i geometriju. Jedan primer njihovog nasleđa su svakako Olimpijske igre.

Stara Grčka je bila dom prelepih istorijskih mesta kao što su Akropolj i Partenon.

Njihova kultura je postavila temelje za današnje demokratije, a razvili su Senat.

Na teritoriji današnje Grčke bila su naselja neolitskih zemljoradnika, koja su kasnije prerasla u društva. Među prvim razvijenim evropskim civlizacijama ističe su se Minojska i Kikladska civilizacija koje su bile odgovorne za uspon drevne Grčke. Ne treba zaboraviti ni Mikensku kulturu. Prvi oblici razvijenog jezika se razvijaju u sklopu ovih kultura.  

Istoričari su podelili periode na arhaični, klasični i helenistički, budući da njihova istorija obuhvata dug vremenski period.

Partenon (izvor, Wikipedia)

Grci su obožavali više bogova i boginja, koji će na kraju naseliti grčki panteon (poput Zevsa, Posejdona i Atine).

Do 1100. pre nove ere u bronzanom dobu, minojska i mikenska kultura su propale. Oko 8. veka pre nove ere, deo nezavisnih gradova-država, uključujući Atinu, Spartu i Tebu, počeo je da dominira grčkim svetom. Iako su ovi gradovi-države posedovali različite kulture, delili su jezik, religiju i interesovanje za inovacije.

Potom Grčka potpada pod rimskim uticajem.

Stari Rim (753. godine p.n.e. do 476. godine n.e.)

Stari Rim je država sa središtem u gradu Rimu. On je osnovan 753. godine pre nove ere. Poznata su tri perioda kraljevski, republikanski i carski.

Stari Rimljani bili su osvajači, držali mnoge mediteranske gradove, veliki deo Evrope, znatan deo Azije i Afrike. Kontrolisali su ogromnu površinu zemlje.

Neki od najistaknutijih vladara u ljudskoj istoriji, uključujući Julija Cezara, Trajana i Avgusta, došli su na vlast u Rimu, a zatim pali. Međutim, carstvo je konačno poraslo do takve veličine da ga je jednostavno bilo nemoguće ujediniti pod jednim monarhom.

Koloseum (izvor: Wikipedia)

Kako su širili svoju vlast, Rimljani su često prisvajali ideje i izume onih na koje su nailazili. Na primer, apsorbovali su božanstva i rituale Grka, Egipćana i nekoliko drugih društava da bi dopunili svoj panteon. Takođe su prikupili i sistematizovali znanje iz celog mediteranskog sveta i napisali najranije sačuvane enciklopedije. U enciklopediji Naturalis Historia Pliniji Stariji tvrdio je da je sakupio 20.000 činjenica iz različitih kultura i pokrio sva drevna znanja o prirodnoj istoriji, umetnosti i arhitekturi.

Rimsko prisvajanje nije bilo bez domišljatosti, posebno kod građevinskih projekata koje je sponzorisala država. Iako Rimljani nisu izmislili put, luk ili akvadukt, njihove izvedbe bile su poznate po svojoj čvrstoći i snazi. Zbog čega se neki i dan danas drže i koriste. Pored hramova i amfiteatara, uključujući Panteon i Koloseum, koji još uvek stoje zahvaljujući inovacijama Rimljana u betonu, njihove konstrukcije svedoče o veštini arhitekata tog doba.

Onda, kreće najezda milion varvara iz severne i istočne Evrope. Nakon više vekova borbe, oni su na kraju preuzeli kontrolu nad Zapdnim rimskim carstvom. Zapadno rimsko carstvo nestaje 453. godine.

Prethodno: Drevne civilizacije koje su ostavile trajan uticaj na čovečanstvo (I deo)

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »