25/09/2022

Drevni grad Perge

Drevni grad Perge je smešten 19 km istočno od Anatalije. Nekada je bio jedan od najvažnijih gradova drevne Pamfilije. U stara vremena Perge je bio poznat i kao svetilište posvećeno boginji Artemidi čiji je hram stajao na brdu izvan grada. Nažalost, i pored intezivnih pretraga, istraživači do sada nisu uspeli da pronađu tragove ove nekad veličastvene građevine.

Prema grčkoj mitologiji, legendarno poreklo Perge potiče iz 13. veka pre naše ere, kada su grčki doseljenici stigli u Pamfiliju, prelazeći Malu Aziju posle Trojanskog rata. Vođe ovog pokreta trebalo je da budu tri poznata vidovnjaka-Mopsos, Kalahas i Amfilokus. Prva dvojica bili su prepoznati kao osnivači Perge. Prvo naselje u oblasti Pege razvilo se na brdu-akropolj.

Arheološka istraživanja

Najraniji arheološki podaci sa ovog područja akropolja Perge datirani su krajem petog milenijuma pre naše ere. Najstariji tragovi neprekidnog naseljavanja počinju u trećem milenijumu pre naše ere. Oni pokazuju da je grad postojao do perioda Vizantije.

U gradu se mogu videti:

Pozorište potiče iz 1. veka naše ere. U pozorištu je moglo da stane oko 15.000 gledalaca.

Pozorište

Stadijum potiče iz 2. veka naše ere. Mogao je da primi 12.000 posetilaca.  

Grobnica Plancije Magna nalazi se na samom ulazu u grad. Reč je o grobnici imućne žene iz Perge. Bila je sveštenica i dobročinitelj grada. Finansirala je obnovu glavnih gradskih vrata tokom 119-120. godine naše ere.

Grobnica Plancije Magna

Hadrijanov nimfeum ili fontana bila je posvećena nimfama.

Hadrijanov nimfeum

Glavna nekropola  nalazila se izvan gradskih zidina sa zapadne strane. Dok je manja bila situiran sa istočne strane.  Na nekropoli je pronađen veliki broj grobnica i sarkofaga, čiji su najlepši primerci izloženi u Arheološkom muzeju u Anataliji.

Takođe, u gradu se mogu videti i rimske kuće, kupatila, Agora, Akropolj i većina crkava iz 6. veka naše ere.

Izvor: Turskih Archeo News

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Translate »