Forenzičke tehnike otkrivaju praistorijsko nasilje pre 30 000 godina

Forenzičke tehnike otkrivaju praistorijsko nasilje pre 30 000 godina

 4,498 

Nova analiza fosilizovane lobanje čoveka koji je živeo tokom gornjeg paleolita ukazuje na to da je umro nasilnom smrću, prema studiji objavljenoj 3. jula 2019. u časopisu PLOS ONE.

Fosilizovanu lobanju odraslog paleolitskog čoveka pronašli su rudari koji su iskopavali fosfate u pećini Pestera Čoklovina u Rumuniji 1941. godine. Oni su tu takođe našli i kamene alatke i fosilne ostatke medveda, ali nisu našli ceo skelet ove osobe. Starost lobanje procenjena je na oko 33. 000 godina. Od svog otkrića, ovaj fosil je opsežno proučavan.

Autori su sproveli eksperimentalne simulacije traume na sintetičkim lobanjama, testirajući scenarije kao što su padovi sa različitih visina, kao i pojedinačni ili dvostruki udarci od kamena ili batova. Pored ovih simulacija, autori su pregledali lobanju vizuelno i virtuelno koristeći tehnologiju kompjuterske tomografije.    

Pročitajte još:

Otkrivene su dve povrede kod ove individue, a nastale su u vreme ili uoči smrti. Simulacije su pokazale da ove frakture podesećaju na obrazac povrede koji je posledica uzastopnih udaraca sa predmetom nalik palici. Pozicioniranje ukazuje na to da je udarac koji je rezultirao depresivnom frakturom došao iz suočavanja licem u lice sa protivnikom, verovatno sa batom u levoj ruci počinioca. S obzirom da su se povrede nalazile sa desne strane žrtve.

Nastanak povreda

Uočeni prelomi su bili fatalni, a budući da je pronađena samo lobanja, moguće je da su i telesne povrede koje dovode do smrti bile prisutne. Bez obzira na to, autori navode da forenzički dokazi opisani u ovoj studiji ukazuju na namerno izazvanu nasilnu smrt, što sugeriše da su ubistva vršena i od strane ranih ljudi tokom gornjeg paleolita.

Autori su dodali: „Gornji paleolit je bio vreme sve veće kulturne složenosti i tehnološkog napretka. Naš rad pokazuje da je nasilno međuljudsko ponašanje i ubistvo, takođe, bio deo repertoara ponašanja ovih ranih modernih Evropljana.“

Gornji paleolit: trajao je od pre 40. 000 do 10. 000 godina pre nove ere

Podelite sadržaj na
fb-share-icon0
Tweet 20

Urednik

2 thoughts on “Forenzičke tehnike otkrivaju praistorijsko nasilje pre 30 000 godina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error

ZAPRATITE I PODELITE SADRŽAJ