Tutankamonova bista prodata je za više od 5 miliona evra uprkos protivljenju Egipta

Tutankamonova bista prodata je za više od 5 miliona evra uprkos protivljenju Egipta

 4,540 

Egipatska statua koja je pripadala faraonu Tutankamonu prodata je za 5, 24 miliona evra na aukciji u Londonu, uprkos protestima Kaira da se aukcija poništi i da je ova relikvija možda ukradena. Identitet kupca nije otkriven.

Zvaničnici iz egipatske ambasade u Londonu zatražili su od Ministarstva spoljnih poslova Ujedinjenog Kraljevstva da vrate kip i zahtevali da aukcijska kuća dostavi dokumenta koja dokazuju vlasništvo nad tom statuom. Iz Ministarstva navode i da Egipat ima pravo na taj predmet na osnovu i sadašnjih, ali i prethodnih zakona.

Aukcijska kuća Kristi je, međutim, odlučila da nastavi sa prodajom odgovarajući Egiptu da su izvršili opsežna ispitivanja kako bi potvrdili autentičnost statue. Dodaju da su uradili i više nego što je potrebno kako bi osigurali zakonsko pravo nad statuom.

Ukradena skulptura

I dok Kairo tvrdi da je skulptura ukradena, u Kristiju kažu da je od 1985. godine bila u legalnom vlasništvu privatnog kolekcionara iz Nemačke, pošto je prošla kroz nekoliko ruku od šezdesetih godina prošlog veka.

Tutankamonova bista

Još jednom, nećemo više biti nemarni ili dozvoliti nikome da proda bilo koji egipatski artefakt“, navodi se u izjavi egipatskog Ministarstva za antikvitete.

Ovo je crni dan za arheologiju, jer je Tutankamon kralj kraljeva“, rekao je Zahi Havas, bivši egipatski državni ministar za antikvitete i najpoznatiji egiptolog današnjice. „Ceo svet mora biti ljut, jer ovde nema etike!

Tutankamon je jedan od najpoznatijih simbola drevnog Egipta zahvaljujući većem broju sačuvanih istorijskih artefakata sa njegovim likom. Statua je izvanredan prikaz mladog kralja Tutankamona. Nakon što je postao faraon sa devet godina, Tutankamon je vladao sve do svoje smrti u 19. godini, oko 1323. godine pre naše ere.

Njegova grobnica, u Dolini kraljeva, otkrivena je 1922. godine od strane britanskog arheologa Haurda Kartera. Tutankamonova grobnica je najpoznatija u svetu, po tome što je reč o relativno netaknutoj grobnici koja je sadržala na hiljade impresivnih relikvija i artefakata.

Izvor vesti: Edition.cnn

Podelite sadržaj na
fb-share-icon0
Tweet 20

Urednik

One thought on “Tutankamonova bista prodata je za više od 5 miliona evra uprkos protivljenju Egipta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error

ZAPRATITE I PODELITE SADRŽAJ