Homo naledi je koristio vatru pre 236.000 godina

Homo naledi je koristio vatru pre 236.000 godina
Homo naledi (© Wits University)

Homo naledi je možda palio vatru u podzemnim pećinama pre najmanje 236.000 godina. Ostaci ognjišta i tragovi vatre na zidovima, plafonima i u prolazima nagoveštavaju upotrebu vatre.

Misteriozne ljudska vrsta je takođe mogla koristiti vatru unutar pećinskog sistema “Zvezda u usponu” (eng. Rising Star). S obzirom da je reč o dubokom, uskom i dugačkom pećinskom sistemu, upotreba vatre ne treba da čudi. Pored toga što su vatru, vrlo verovatno koristili za osvetljenje i grejanje, moguće da je korišćena i za spremanje hrane.

Teško pristupačan pećinski sistem Zvezda u usponu

Za potrebe istraživanja ovih sistema, poznati paleoantropolog Li Berger je angažovao istraživače niskog rasta i velike hrabrosti kako bi se uvukli u uske, nepoznate i opasne prolaze.

Ove godine prvi put je Berger ušao sam u pećinski sistem. Za te potrebe morao je da ima manju telesnu težinu. Smršao je 25 kg zbog korone, a gubitak kilaže je iskoristio da se uvuče u pećinski sistem. Tada je došao do zapanjujućih otkrića. Kada je pogledao u plafon, primetio je tragove čađi. Oni su ukazali da je korišćena vatra, ispričao je na predavanju koje je organizovao Institut za nauku Karnegi u Vašingtonu.

Znaci upotrebe vatre su svuda u ovom pećinskom sistemu“, rekao je Berger.

Starost vatre još uvek nije potvrđena, ali se veruje da je upotreba bila u onom periodu kada je Homo naledi živeo.

Homo naledi je iznenadio istraživače

Homo naledi, neobična izumrla ljudska vrsta, živela je između 236.000 i 335.000 godina i koristila teško pristupačnu pećinu za život. Pre par godina je potvrđeno da su se tu namerno sahranjivali. Ovi hominini, sa posebno malim telesnim rastom (oko 1.44 m i 40-55 kg), mogli su proizvesti vatru i koristiti je za pečenje sirovog mesa.

Ostaci ognjišta (© profesor Lee Berger)

Takvo ponašanje se ranije nije pripisivalo H. nalediju, uglavnom zbog njegovog malog mozga. Ali sada je jasno da je mozak veličine otprilike jedne trećine današnjeg ljudskog mozga i dalje omogućio H. nalediju da postigne kontrolu vatre”, tvrdi Berger.

U isto vreme, kodirektor ekspedicije i paleoantropolog Vitsa Keneiloe Molopiane vodio je iskopavanja obližnje pećinske komore. Tamo su istraživači otkrili dva mala ognjišta koja su sadržavala ugljenisane komade drveta i spaljene kosti antilopa i drugih životinja. Ostaci ognjišta i obližnje spaljene životinjske kosti potom su otkriveni u udaljenijoj pećinskoj komori u kojoj su pronađeni fosili H. naledi.

U isto neko vreme kada je živeo Homo naledi pojavljuje se i Homo sapiens. Verovatno je iz istog razloga vatra upotrebljivana. Nedavna studija je potvrdila da je čak Homo erectus koristio vatru za kuvanje šarana pre 780.000 godina u današnjem Izraelu.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »