Stalna arheološka izložba u Golubačkoj tvrđavi „Ratnička oprema i naoružanje Golubačke tvrđave“

Stalna arheološka izložba u Golubačkoj tvrđavi „Ratnička oprema i naoružanje Golubačke tvrđave“
Stalna arheološka izložba "Ratnička oprema i naoružanje Golubačke tvrđave" (foto: JBK, Danas)

Arheološka istraživanja Golubačke tvrđave sprovedena u periodu od 2014-2019. godine donela su otkriće srednjovekovnog oružja i ratničke opreme. Ovi nalazi su sada deo stalne arheološke izložbe Golubačke tvrđave.

Prva arheološka iskopavanja počinju krajem 60-tih godina prošlog veka. Potom 1972. godine počinje konzervacija delova u podgrađu. Onda su kasniji radovi bili usmereni na one zone ugrožene rekom Dunav.

Sa novijim arheološkim istraživanjima otkriveno je oko 10.000 strelica, nekoliko stotina pločica za oklop, mačeva, sablji, đuladi od različitog materijala i slično. Posebno se izdvajaju 33 keramičke „bombe“ u odličnom stanju.

Đulad od različitog materijala (foto: JBK, Danas)

Ovo je stalna izložba, neće se pomerati, ali će se dopunjavati. Mi smo već krenuli u proces konzervacije oklopnih pločica, i ja se nadam da ćemo sledeće godine u ovo vreme imati rekonstruisani srednjovekovni oklop sa tvrđave Golubac, a onda idemo dalje” – zaključila je Iskra Maksimović za Danas.

Kada je izgrađena tvrđava?

Nema bližih podataka o tome ko je (Ugari ili Srbi) i kada tačno izgradio Golubačku tvrđavu. U pisanim izvorima se prvi put pominje 1335. godine. U ugarskoj povelji iz 1337., u kojoj se navodi da je vlastelin Nikola Banfi, za koga se izdaje povelja, 1335. godine boravio u Golupcu, tvrđavi sa ugarskom vojnom posadom.

Tvrđava je osnovana svakako pre, ali nije poznato da li je to bilo pre ili tokom neprijateljstva Ugarske i Srbije, koje je nastalo posle smrti kralja Dragutina. I tokom kojeg se prvi put i pominje Golubačko utvrđenje. Sve do vremena nakon raspada Dušanovog carstva, Golubac po istorijskim izvorima ne menja status i ostaje u posedu Ugara.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »