Stalna arheološka izložba u Golubačkoj tvrđavi „Ratnička oprema i naoružanje Golubačke tvrđave“

Stalna arheološka izložba u Golubačkoj tvrđavi „Ratnička oprema i naoružanje Golubačke tvrđave“
Stalna arheološka izložba "Ratnička oprema i naoružanje Golubačke tvrđave" (foto: M. Miljević-Đajić, © Sve o arheologiji)

Arheološka istraživanja Golubačke tvrđave sprovedena u periodu od 2014-2019. godine donela su otkriće srednjovekovnog oružja i ratničke opreme. Ovi nalazi su sada deo stalne arheološke izložbe Golubačke tvrđave.

Prva arheološka iskopavanja počinju krajem 60-tih godina prošlog veka. Potom 1972. godine počinje konzervacija delova u podgrađu. Onda su kasniji radovi bili usmereni na one zone ugrožene rekom Dunav.

Strelice i delovi oklopa (foto: M. Miljević-Đajić, © Sve o arheologiji)

Sa novijim arheološkim istraživanjima otkriveno je oko 10.000 strelica, nekoliko stotina pločica za oklop, mačeva, sablji, đuladi od različitog materijala i slično. Posebno se izdvajaju 33 keramičke „bombe“ u odličnom stanju.

Kamena đulad i keramičke bombe (foto: M. Miljević-Đajić, © Sve o arheologiji)

Ovo je stalna izložba, neće se pomerati, ali će se dopunjavati. Mi smo već krenuli u proces konzervacije oklopnih pločica, i ja se nadam da ćemo sledeće godine u ovo vreme imati rekonstruisani srednjovekovni oklop sa tvrđave Golubac, a onda idemo dalje” – zaključila je Iskra Maksimović za Danas.

Kada je izgrađena tvrđava?

Nema bližih podataka o tome ko je (Ugari ili Srbi) i kada tačno izgradio Golubačku tvrđavu. U pisanim izvorima se prvi put pominje 1335. godine. U ugarskoj povelji iz 1337. godine, u se navodi da je vlastelin Nikola Banfi, za koga se izdaje povelja, 1335. godine boravio u Golupcu – tvrđavi sa ugarskom vojnom posadom.

Tvrđava je osnovana svakako pre, ali nije poznato da li je to bilo pre ili tokom neprijateljstva Ugarske i Srbije, koje je nastalo posle smrti kralja Dragutina. I tokom kojeg se prvi put i pominje Golubačko utvrđenje. Sve do vremena nakon raspada Dušanovog carstva, Golubac po istorijskim izvorima ne menja status i ostaje u posedu Ugara.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »