Izgradnja metroa u Solunu donela otkriće 130.000 arheoloških nalaza

Izgradnja metroa u Solunu donela otkriće 130.000 arheoloških nalaza
Rimska nekropola ispod Soluna, stanica Fleming (foto: Amtero)

Izgradnja solunskog metroa dovela je do otkrića velikog i bogatog arheološkog blaga iz antičkog perioda.

Ovo su najveća arheološka iskopavanja, na površini od 20.000 kvadratnih metara, ikada obavljena u severnoj Grčkoj. Arheološki radovi koji se sprovode iznose 132,6 miliona evra. Ispod modernih slojeva današnjeg Soluna najviše se nalaze ostaci iz helenističkog i rimskog perioda.

Put Decumanus Maximus, stanica Aja Sofija (foto: Amtero)

Tokom izgradnje metro stanica Venizelos i Aja Sofija na novom Solunskom metrou arheolozi su otkrili preko 130.000 arheoloških ostataka i nalaza. Iskopavanja na stanici Aja Sofija otkrila su temelje helenističkih i rimskih građevina.

Otkriveni su: nimfeum, mermerom popločani trg, veliki mozaik sa geometrijskim šarama, popločani put sa kolonadama, kupatilo koje se greje hipokaust sistemom (podno grejanje), i niz prodavnica i radionica iz vizantijskog perioda.

Ostaci helenističkog naselja, Sintrivani stanica (foto: Ametro)

Na stanici Fleming i Sintrivani su pronađeni ostaci rimske nekropole, kao i grobljanske bazilike, mozaične predstave i ostaci naselja.

Tim koji je vršio iskopavanje na stanici Venizelos otkrio je Decumanus Maximus (put orijentisan na istok-zapad koji je bio jedan od glavnih auto-puteva kroz grad). Kao i Vizantijsku aveniju i arhitektonske ostatke zgrada iz 15. do 17. veka.

Ostaci rimskog podnog mozaika, stanica Aja Sofija (foto: Ametro)

Metro prati osu glavne istorijske avenije kroz Solun, koja je počinjala od Zlatne kapije (Porta Aurea), današnjeg trga Vardario, a završavala se kod Kasandriotik kapije, današnjeg trga Sintrivani.

Kratka istorija Soluna

Solun (Thessaloníki) je osnovan 316. pne i nazvan je po polusestri Aleksandra Velikog, Tesaloniki. Posle 146. godine pne je bio glavni grad rimske provincije Makedonije. Kao vojna i trgovačka stanica na putu Via Egnatia, koja je išla od Jadranskog mora na istok do Vizantije (tj. Carigrada), dobila je veliki značaj u Rimskom carstvu.

Ostaci hipokausta, podnog grejanja, stanica Aja Sofija (foto: Ametro)

Nakon pada kraljevine Makedonije 168. pne, Rimska republika je grad preimenovala u Solun.

Podelom Rimskog carstva na tetrarhiju od strane cara Dioklecijana 293. godine, Solun je postao prestonica teritorije kojom je vladao Galerije Maksimijan Cezar. Car Galerije je podigao brojne javne i državne zgrade, uključujući carsku palatu, novi hipodrom, trijumfalni luk i mauzolej.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »