Otkriven je rimski odeon na Kritu

Otkriven je rimski odeon na Kritu
Rimski odeon (foto: Hellenic Ministry of Culture and Sports)

Arheolozi su otkrili odeon iz rimskog perioda u Lisosu na Kritu. Antička struktura potiče iz prvog veka.

Antički grad Lisos datuje se u 4. vek pre nove ere. Smešten preko Sredozemnog mora od libijskog starogrčkog grada Kirene, Lisos je verovatno bio stanica na sredozemnim trgovačkim putevima.

Arheološka iskopavanja na lokalitetu su obnovljena nakon 62 godine. Ruševine Lisosa su prilično udaljene, što otežava redovno održavanje i istraživanje. Do lokacije se može doći samo čamcem ili višesatnom šetnjom iz obližnjeg grada Sougia.

U otkrivenom odeonu ili odeumu su se verovatno odvijale muzičke aktivnosti, predavanja, pozorišne predstave i slično. Zbog blizine grada moguće da su se tu održavale i skupštine.

Zgrada je deo pozorišnog kompleksa. Iskopavanja su obavljena kako bi se sačuvali nalazi koji su već bili izloženi elementima iz kasnih 50-ih, kada ju je prvi put iskopao Nikolaos Platon.

Severni deo strukture je teško oštećen velikim komadima kamena koje je poplava donela. Veruje se da je do poplava došlo nakon snažnog zemljotresa u 4. veku. Taj zemljotres je uništio većinu antičkih lokaliteta na zapadu Krita.

Šta je odeum?

Prema definiciji Britanike: Odeum (latinski: „koncertna sala“, od grčkog ōideion, „muzička škola“) je relativno malo pozorište antičke Grčke i Rima, u kojem su nastupali i takmičili se muzičari i govornici. Pretpostavlja se da su ova pozorišta nastala zato što nisu se rani grčki muzički instrumenti mogli čuti u ogromnim otvorenim amfiteatrima u kojima su se održavale dramske predstave.

Prema grčkom biografu Plutarhu, iz 1. i 2. veka, prvi odeum je podigao u Atini Perikle oko 435. godine pre nove ere.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »