Kako upisati arheologiju?

Kako upisati arheologiju?

Arheologija se u Srbiji studira samo na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Osnovne studije arheologije traju četiri godine (240ESPB). Opšti uslov za upis jeste završena četvrogodišnja srednja škola, mogu da konkurišu i kandidati koji studiraju na drugoj visokoškolskoj ustanovi ili na drugoj studijskoj grupi Filozofskog fakulteta. Izbor kandidata vrši se na osnovu sledećih kriterijumima:

Uspeh na prijemnom ispitu (max 60 bodova)

Opšti uspeh u srednjoj školi (max 40 bodova)

Izraženi redosled želja

Svake godine poslednje nedelje u junu ili početkom jula održava se prijemni ispit za buduće studente. Pre prijemnog ispita, neophodno je dostaviti potrebnu dokumentaciju i uplatnicu od 9,630 dinara za prijemni ispit.
Za više informacija posetiti i pratiti sajt Filozofskog fakulteta http://www.f.bg.ac.rs


Na teret budžeta države upada veliki broj kandidata sa najbolje postignutim rezultatima na prijemnom ispitu zajedno sa opštim uspehom iz srednje škole (primer iz 2018/2019 godine- 56. na budžet i 6. na samofinansiranju). Visina školarine za one koje nisu na budžetu iznosi 118, 548 dinara.

Prijemni ispit sastoji se iz testa opšte informisanosti i testa znanja. Test opšte informisanosti sadrži pitanja iz raznih oblasti ljudskog znanja i nosi 30 bodova. Na linku se mogu pogledati primeri testova http://www.f.bg.ac.rs/files/buduci_studenti/bs_TOI_info_2017-05-03.pdf

Literatura koja je potrebna za polaganje testa znanja (30 bodova) iz arheologije:

Кевин Грин, Увод у археологију, Clio, Београд 2003 : 11-17; 305-310.
Majkl Kuk, Kratka istorija čovečanstva, Book&Marso, Beograd 2007: 19-66; 135-154; 209-224.
Predrag Medović, Od pećine do palate. Praistorija Evrope, Platoneum, Novi Sad, 2003 (114 strana).
Ан-Мари Битен, Стара Грчка, Clio, Београд, 2010: 19-30; 39-58.
Жан-Ноел Робер, Стари Рим, Clio, Београд 2010: 19-29; 57-85.
Мишел Каплан, Византија, Clio, Београд 2008: 21-47.
Смиља Марјановић-Душанић и Марко Шуица, Историја 2 (за II разред гимназије општег и друштвено-језичког смера), Завод за уџбенике, Београд 2009 (240 страна).

Ukoliko postoji problem oko pronalaženja literature, budući studenti mogu se javiti na sledeće adrese arheologija.prijemni@gmail.com i arh@f.bg.ac.rs, isto tako mogu i mene kontaktirati na http://www.sveoarheologiji.com/kontakt

S obzirom da Filozofski fakultet organizuje Otvorena vrata, na taj način budući studenti mogu se informisati o prijemnom ispitu i samom studiranju. Datum prolećenog izdanja Otvorenih vrata na Filozofskom fakultetu, biće naknadno objavljen na sajtu fakulteta http://www.f.bg.ac.rs
 

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

10 thoughts on “Kako upisati arheologiju?

 1. Dobar dan.Razmisljao sam da upisem Filozofski fakultet zato sto imam veliko interesovanje u Arheologiju.E sada, ovde pise da treba cetvorogodisnja srednja skola.Da li treba bilo koja cetvorogodisnja srednja skola ili ima specificnih?Hvala.

  1. Neophodna je četvorogodišnja srednja škola. Nije bitna koja. Za upis je bitan dobar prosek iz srednje škole i dobri rezultati na prijemnom ispitu. Mnogi koji završe gimnaziju su u prednosti što se tiče prijemnog ispita, ali ni to nije uvek tačno.

 2. Da li arheologiju na BU mogu studirati stranci tj da li postoji nastava na engleskom jeziku?

  1. Mogu stranci da upišu, ali je nastava na srpskom jeziku. Dosta literature je na engleskom, što je prednost.

 3. Драга Маји,
  потпуно сам одушевљена Вашим трудом и знањем. У трагања са информацијама како уписати археологију, средњошколац се већ интересује, наиђох на ову страницу…свако добро, само напред, ево, пријавили смо се и на мејл листу, срдачно, Биљана

 4. Pozdrav, ja sam završio , ali ne svojom voljom, neki drugi fakultet, e sada, da li može osoba od 35 godina, da ponovo upiše još jedan fakultet, u ovom slučaju arheologiju , pošto je moja prava ljubav istorija i arheologija i koja je procedura u vezi toga, da li može vanredno da se studira?
  Hvala

  1. Zdravo Lazare. Naravno da možete. Nisu godine prepreka. Imali smo i mi kolege i koleginice starosti preko 30 godina na arheologiji. Jedino što, po Bolonji, je neophodno prisustvo na predavanjima. U većini slučajeva. Na taj način se lakše i plus se dobija pravo da se polažu kolokvijumi i ispiti. Naravno, uvek u dogovoru sa profesorima možete nešto da izdejstvujete. Tako, da nisam sigurna da li može vanredno. Najbolje proveriti sa samim fakultetom. Velike šanse su Vam da upadnete na budžet (malo se prijavljuje za arheologiju, mada i na istoriji ima mesta), onda vanredno nema smisla. Godina na osnovnim studijama na FF je 118.000 dinara. Vidite da li vam se tako isplati.

 5. Imam pitanje. Ako završim osnovne studije na filološkom fakultetu i želim arheologiju za master, da li je to moguće? Ako da, gde da nađem literaturu za diferencijalni ispit?

  1. Najbolje je da pozovete sekretara odeljenja Drašković Ristu. Imate broj telefona na sajtu Filozofskog na Odeljenju za arheologiju. Ili idite do njega od ponedeljak do petka od 10-12h na četvrtom spratu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »