Konačno identifikovani pokojnici u kraljevskim grobnicama u Vergini – porodica Aleksandra Velikog

Konačno identifikovani pokojnici u kraljevskim grobnicama u Vergini – porodica Aleksandra Velikog
Ulaz u grobnicu kralja Filipa II Makedonskog (izvor: Wikipedia)

Nakon više godina sumnje i kontroverzi, sada su konačno identifikovani pokojnici u grobnicama porodice Aleksandra Velikog. U jednoj od grobnica u Vergini je zvanično potvrđeno da je sahranjen Filip II Makedonski.

Tri kraljevske grobnice iz 4. veka pre nove ere, koje se nalaze u Vergini u severnoj Grčkoj sadrže ostatke Aleksandrovog oca, Filipa. Kao i ostatke Aleksandrove maćehe, polubraće i sestara, i sina Aleksandra Velikog. Grobnice su bile bogato opremljene sa nakitom i oružjem.

Grobnice su prvi put iskopane 1977. godine, a potom su uvrštene na Uneskovu listu svetske baštine.

Prema autorima nove studije, objavljene u Journal of Archaeological Science: Reports, grobnice su, „sadržale zapanjujuće bogat niz pogrebnih nalaza“.

Naime, iako nikada nije bilo sumnje da su sahranjeni pokojnici u grobnicama bili Aleksandrovi bliski rođaci, naučnici su naučnici su proveli skoro pola veka prepirući se oko toga ko tačno leži u svakom grobu. Više o tome: Da li je Filip II Makedonski, otac Aleksandra Velikog, sahranjen u kraljevskoj grobnici u Vergini?

Bista Aleksandra Velikog (British Museum, CC BY-NC-SA 4.0)

Autori studije kombinovali su osteološku analizu, makrofotografiju, rendgenske snimke i anatomske disekcije drevnih ostataka sa istorijskim izvorima iz antičke prošlosti. Uz pomoć svih analiza i metoda dobili su zvaničnu potvrdu ko je bio sahranjen u Grobnicama I, II i III.

Grobnica I

U Grobnici I pronađen je skelet muškarca sa povredom kolena, koja ukazuje na hromost, zbog čega je šepao. Ovi dokazi se slažu sa istorijskim podacima. U grobnici su bili ostaci žene i bebe koja je bila stara samo nekoliko dana nekoliko nedelja.

Povreda leve noge (Bartisiokas et al. 2015, fig. 4, PNAS)

Arheolozi zaključuju da je sahranjeni muškarac bio otac Aleksandra Velikog, kralj Filip II Makedonski.

Prema istorijskim izvorima, Filipa II je ubio njegov telohranitelj 336. godine pre nove ere, samo nekoliko dana nakon što je njegova druga žena Kleopatra rodila dete. Veruje se da je njegovo ubistvo naručila Olimpijada, majka Aleksandra Velikog.

Bista Filipa II Makedonskog (izvor: WIkipedia)

Ubrzo nakon ubistva Filipa, Olimpijada  je ubila Kleopatri i njenu bebu zako što ih je žive spalila. Odmah zatim Aleksandar naleđuje tron. Otvorena palata Aigai gde je Aleksandar Veliki krunisan za kralja

Grobnica II

Istraživači su zaključili da je Grobnica II pripadala skitskoj ženi-ratnici Adei Euridiki. Ona je bila žena Aleksandrovog polubrata, kralja Arideja. Do zaključka da se radi o ratnici, naučnici su došli na osnovu analize skeletnih ostataka koji ukazuju na intezivnu fizičku aktivnost, kao što je prekomerno jahanje i upotreba oružja.

Zbog drevnih prikaza i opisa Aleksandra Velikog, neki naučnici navode da su neki od predmeta u Grobnici II, kao što je oklop, pripadali Aleksandru Velikom. Što je moguće samo ako je ovo Aridejev grob, a ne Filipa II“, pišu autori.

Zaštitna oprema skitske princeze (© D. Grant, public domain)

Stoga je utvrđeno da su ovi ostaci „Aleksandrovog mnogo manje impresivnog brata“ i njegove prilično impresivne žene-ratnice. Izvori nagoveštavaju da je ovo bio neravnopravan brak jer je kralj bio mentalno invalid.

Grobnica III

Na kraju, autori studije nisu otkrili nove dokaze koji bi osporili široko rasprostranjeno verovanje da je Aleksandar IV, sin Aleksandra Velikog, sahranjen u grobnici III..

Predstavljeni dokazi podržavaju zaključak da grobnica I pripada kralju Filipu II, njegovoj ženi Kleopatri i njihovom novorođenom detetu. Grobnica II pripada kralju Arhideju i njegovoj ženi Adei Euridiki. Grobnica III pripada Aleksandru IV. Ovi zaključci pobijaju tradicionalnu spekulaciju da grobnica II pripada Filipu II. Neki od artefakata u grobnici II pripadali su Aleksandru Velikom“, zaključili su autori u radu.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »