Na oštrici 2.000 godina starog noža otkriven je najstariji natpis ispisan runama

Na oštrici 2.000 godina starog noža otkriven je najstariji natpis ispisan runama
Najstariji runski natpis na oštrici noža (foto: Museum Odense)

Arheolozi iz Muzeja Odense pronašli su mali nož sa potpuno jedinstvenim natpisom ispisanim runama pre 2.000 godina.

Danski arheolozi su pronašli najstariji runski natpis na oštrici noža. Nož je pronađen ispod urne u grobu.

To je apsolutno jedinstven nalaz od nacionalnog značaja. Rune na nožu su 800 godina starije od runa na Jelingestenenu“, rekao je arheolog iz Muzeja Odense Jakob Bonde

On dalje nastavlja da objašnjava da je „runski natpis kao pronalaženje poruke drevnih ljudi. Osim toga, otkriće noža sa runama daje muzeju fantastičnu priliku da poveže prošlost sa sadašnjošću“.

Na nožu se nalaze rune ispisane najstarijim poznatim runskim pismom. Stoga je novo otkriće veoma važan deo razumevanja i tumačenja najstarije upotrebe pisanja u Danskoj i nordijskom regionu.

Nož ispisan runama je bio dragocen

Sam natpis se sastoji od pet runa koje se završavaju sa tri udubljenja. Tekst se tumači kao reč hirila, što na staronordijskom može značiti „mali mač“.

Druga strana otrice noža (foto: Museum Odense)

Da li je hirila naziv samog noža, ili je to ime vlasnika noža, arheolozi Muzeja Odense ne mogu sa sigurnošću da utvrde. Ali nema sumnje da je to bio dragoceni posed koji je završio u grobu pokojnika u blizini Odensea pre skoro 2.000 godina.

Neverovatno je retko da nađemo rune koje su stare koliko i na ovom nožu, a to je jedinstvena prilika da saznamo više o najranijem pisanom jeziku Danske, a time i o jeziku koji se zapravo govorio u gvozdenom dobu. U to vreme u antičko doba pismenost nije bila naročito rasprostranjena, te je stoga bila povezana sa posebnim statusom i moći da se čita i piše. Na početku istorije runa, pisari su činili malu intelektualnu elitu, a prvi tragovi ovih ljudi u Danskoj nalaze se na Funenu“, rekla je Lizbet Imer, koja se bavi runama.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »