Međunarodna smotra arheološkog filma u Narodnom muzeju Srbije

Međunarodna smotra arheološkog filma u Narodnom muzeju Srbije
Poster (foto: NMS)

Međunarodna smotra arheološkog filma koju Narodni muzej Srbije priređuje ove godine po 24. put, biće svečano otvorena u utorak 28. maja sa početkom u 18:30 časova.

Svečano otvaranje biće upotpunjeno japanskom čajnom ceremonijom gospođe Mijuki Imamure, supruge Nj.E. Ambasadora Japana u Republici Srbiji, gospodina Akire Imamure.

Japanska čajna ceremonija, (jap. 茶道, ćado / sado – put čaja),  je tradicionalni način pripremanja i služenja čaja u Japanu u prisustvu gostiju. U čajnoj ceremoniji, po pravilu, koristi se posebna vrsta zelenog čaja u prahu (maća), koja se razlikuje od čaja predviđenog za svakodnevnu upotrebu. Imaćemo to zadovoljstvo da nam gospođa Imamura dočara tajne ove, vekovima stare, japanske tradicije.

Arheološki filmovi prvog dana

Počasni gost 24. Međunarodne smotre arheološkog filma je ambasada Japana, čiji film Momojake. Podnožje planine Čokaj, u režiji Takeru Tojošime, otvara ovogodišnju manifestaciju. Film je prikazan u glavnom programu prestižnog Festivala arheološkog filma u Roveretu u Italiji. Prvog dana biće prikazan i švajcarski film  Sojenice. Sećanje sa jezera, režisera Filipa Nikoleta, koji će biti počasni gost svečanog otvaranja Smotre.

Nakon toga, imaćemo prilike da pogledamo film Arheologija: 140 godina Srpskog arheološkog društva, koji govori o grupi vrhunskih intelektualaca i naučnika arheologa nove generacije, udružene u javnom frontu za odbranu i očuvanje višestruko ugroženog arheološkog nasleđa u Srbiji.

Narodni muzej Srbije realizuje Smotru u saradnji sa ambasadom Japana, ambasadom Švajcarske, Italijanskim institutom za kulturu, Institutom Servantes, Helenskom fondacijom za kulturu, Ruskim geografskim društvom i kulturnim centrom Islamske Republike Irana. I ove 2024. godine, nastavljamo uspešnu saradnju sa Kulturno-umetničkim i Obrazovno-naučnim programom RTS-a, kao i sa Fondacijim „Neozoik“ i Udruženjem „ Šta hoćeš“. U program je ove godine uvršteno 25 filmova iz 8 zemalja – Japana (1), Švajcarske (1), Italije (5) Španije (5), Grčke (2),  Rusije (1),  Irana (1),  i Srbije (9).

Filmske projekcije će od 28. maja do 2. juna počinjati svakog dana u 19.00 časova u Narodnom muzeju Srbije.

Tokom trajanja Međunarodne smotre arheološkog filma kustosi Narodnog muzeja Srbije održaće dva predavanja:

-Četvrtak, 30.05. u 18:00 časova

„Arheološki lokalitet Pločnik – istorijat istraživanja i značaj“, dr Jelena Marković, viši kustos Narodnog muzeja Srbije.

-Subota, 01. jun u 18:00 časova

„Arheološka postavka Narodnog muzeja Srbije“, Ivana Minić, muzejski savetnik Narodnog muzeja Srbije.

Arheološki filmovi koje ne treba propustiti

Narodni muzej redovni je domaćin ove smotre od 1998. godine, kada je u saradnji sa organizatorima Festivala u Roveretu, časopisom  Archeologia Viva i Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu, kod nas prvi put organizovana ovakva manifestacija. Smotra je zamišljena kao revija novijih ostvarenja u produkciji dokumentarnog filma. Filmovi svojim sadržajem u najvećoj meri donose novine iz sveta arheologije, u vidu reportaža, ali i obrazovnih filmova koji predstavljaju važna otkrića, kao i izuzetna dostignuća drevnih civilizacija.

Filmska ostvarenja su uglavnom bila prikazana na uglednim evropskim festivalima arheološkog filma, poput festivala u Roveretu u Italiji, Irunu u Španiji ili u nemačkom Kilu. Kao i prethodnih godina, filmovi se odlikuju visokim naučnim kvalitetom, ali i inovativnim pristupom kulturnoj baštini, omogućavajući na taj način ne samo stručnjacima, nego i svim zainteresovanim posetiocima, da se upoznaju sa najnovijim arheološkim istraživanjima u svetu i kod nas.

Program na linku

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »