Započeto je snimanje dokumentarne serije „Arheologija“

Započeto je snimanje dokumentarne serije „Arheologija“
Snimanje dokumentarne serije ArheologIja u Čačku (foto: privatna arhiva)

U toku je snimanje dokumentarne serije „ArheologIja“ u Rumi i Čačku, koja će biti emitovana na RTS-u.

Dokumentarna TV serija „ArheologIja“ koja izaziva javnost da razume značaj arheološkog nasleđa, kulturne baštine, trajnog nepokretnog dobra u vlasništvu države Srbije, nastavila je snimanje u produkciji Udruženja „Šta hoćeš“, a u saradnji sa Srpskim arheološkim društvom u gradovima Ruma i Čačak.

Koncept serije je apel dokazima na upoznavanje sopstvene prošlosti i otkriće izazova sa kojima se suočavaju arheolozi, naučni radnici zaposleni na istraživanju, otkrivanju, iskopavanju i izučavanju ostataka naše istorije.

Seriju vodi dr Adam Crnobrnja, predsednik Srpskog arheološkog društva. On iz epizode u epizodu gledaocu otkriva nove detalje borbe za podizanje svesti kroz različite lokacije blaga kulturnog nasleđa, deliće priče kolektivne prošlosti i identiteta ugroženog nebrigom i neznanjem.

Javnost nije dovoljno upoznata sa lokalitetima u svom gradu

Na teritoriji Srbije imamo izuzetne primere arheološkog nasleđa koji, na žalost, nisu u dovoljnoj meri poznati široj javnosti Srbije. Ili je odnos prema njima u najmanju ruku pogrešan. Samo u Rumi ima 147 arheoloških lokaliteta! Dok stručna javnost poznaje Gomolavu i Basijane, te Adžine njive, lokalitet na kome su zaštitna istraživanja upravo donela izuzetne rezultate, istorijsko-arheološki kontekst nije vidljiv posetiocima grada“, rekao je Adam.

Obnavljanje Narodnog muzeja u Rumi, važna strateška investicija, doneće, nadam se promene u tom smislu. Ali tu je i na terenu izuzetna grupa arheologa. Ista situacija je i u ovogodišnjoj prestonici kulture Srbije – Čačku, gde smo ispratili čak dva otvorena lokaliteta“, objašnjava Crnobrnja.

Snimanje serije u Narodnom muzeju u Rumi (foto: privatna arhiva)

Potpunu promenu istorijskog konteksta donosi otkriće rimskog utvrđenja, ni manje ni više, nego u dvorištu Narodnog muzeja Čačak. Veličina utvrđenja odgovara smeštaju do hiljadu vojnika. To nam govori da urbano jezgro Čačka ima mnogo dužu i veću tradiciju življenja, poput Sirmijuma, Naisusa i Singidunuma. Aktuelna nova istraživanja rimskih termi u najužem centru grada, čija veličina prevazilazi do sada otkrivenu, svedoči o istom.“

Krenuli smo u važnu kinematografsko-arheološku avanturu i nadamo se da ćemo i na ovaj način pomoći i promovisati očuvanje arheološkog nasleđa, što je i misija Srpskog arheološkog društva“, istakao je Adam.

Podizanje svesti javnosti o značaju kulturnog nasleđa je jedan od ciljeva

Reditelj serije Rastko Šejić ne krije oduševljenje situacijama, scenografijama i sagovornicima.

Čast je sarađivati sa najstarijim naučnim strukovnim udruženjem kod nas, osnovanim daleke 1883. godine. Ali, pored tradicije, otkriće da postoji toliko borbena i intelektulano snažna organizacija, čiji članovi životom stoje iza svoga rada i cilja da se sačuva naše kulturno nasleđe je fantastično. Hodati pored upravo iskopanih zidina rimskog utvrđenja koje menjaju pogled na istoriju grada je samo po sebi nagrada za trud. A kada na tom istom iskopavanju za vreme našeg snimanja arheolozi pronađu mač iz te ere, to je razlog za slavlje.

Otkriće mača u toku snimanja dokumentarne serije (foto: privatna arhiva)

“Tako su nas u Rumi dočekali puni stolovi keramike čije šare i ukrasi govore o tomovima događaja, ljudi i tradicije. Jak osećaj ponosa na istoriju koja nam je prethodila. Stvaramo lepe slike naše zemlje i nadam se da ćemo doprineti da kao društvo razumemo značaj kulturnog nasleđa“, zaključio je Rastko Šeljić.

Snimanje serije podržalo je Ministarstvo kulture Republike Srbije i Grad Čačak, a javni servis Radio-televizija Srbije izrazio je interesovanje za emitovanje.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »