Misteriozni predmeti od krečnjaka starosti 1,4 milion godina

Misteriozni predmeti od krečnjaka starosti 1,4 milion godina
Kamene sfere starosti 1,4 milion godina (Muller et al. 2023)

Naši daleki preci stvarali su artefakte za koje mi danas ne možemo da utvrdimo svrhu. Najnoviji primer jesu krečnjački predmeti kružnog oblika starosti 1,4 miliona godina.

Zgonetni predmeti su godinama zbunjivali arheologe. Oni potiču iz kulture Olduvaj (pre oko 2 miliona godina) i prostiru se čak do srednjeg paleolita (pre 200.000 godina). Svrha njihovog stvaranja je predmet intezivne debate,

Sada, arheolozi pokušavaju da rasvetle ove misteriozne predmete, nudeći uvid u veštine ranih hominina. Studija je objavljena u časopisu Royal Society Open Science.

Sferioidni predmeti su među najtrajnijim, ali i najmanje shvaćenim arheološkim artefaktima, koji se često smatraju nusproizvodima nakon izrade kamenih alatki. Glavno pitanje istraživača jeste da li su to slučajni nusproizvodi ili su namerno napravljene praistorijske alatke dizajnirane za posebne svrhe?

Nisu bili nusproizvodi prilikom izrade praistorijskih alatki (foto: autori rada)

Istraživači su analizirali 150 krečnjačkih sferioidnih predmeta sa arheološkog nalazišta Ubeidija u Izraelu.

Ovaj lokalitet je poznat po tome što se na njemu pronalaze artefakti ašelske kulture (pripadnik kulture je Homo erectus), kakvi se javljaju u Africi. Ubeidija je ključna za istraživanje evolucije rane tehnologije hominina.

Prema dobijenim rezultatima istraživanja, arheolozi su zaključili da je unapred postojala smišljena strategija kojom su izrađeni. To znači da nisu bili slučajni nusproizvodi.

Ovo otkriće dovodi u pitanje postojeća uverenja o kognitivnim sposobnostima ranih hominina i njihovom odnosu sa tehnologijom. Iako su arheolozi otkrili da su predmeti namerno izrađeni i dalje ostaje pitanje koja je bila svrha ovih predmeta u svakodnevnom životu naših dalekih rođaka.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »