Šta su grickali gledaoci tokom gladijatorskih borbi u Koloseumu?

Šta su grickali gledaoci tokom gladijatorskih borbi u Koloseumu?
Rimski amfiteatar Koloseum (izvor: Archaeology wiki)

Arheolozi su u Koloseumu pronašli ostatke hrane koju su grickali gledaoci tokom gledanja gladijatorskih borbi. Do otkrića su došli nakon začišćavanja 2.000 godina stare kanalizacije u gladijatorskoj areni.

Gledaoci u drevnoj rimskoj gladijatorskoj areni, Koloseumu, možda su uživali u grickalicama od maslina, voća i orašastih plodova.

Koloseum je jedna od najpoznatijih građevina iz rimskog perioda. Gladijatorska arena mogla je da primi oko 65.000 gledalaca.

Izgradnja je počela za vreme vladavine cara Vespazijana (69-79), a završio ju je njegov sin i naslednik, Titus, 80. godine nove ere. Amfiteatar je uglavnom korišćen za javne spektakle. A to su: lov na životinje, pogubljenja, izvođenje poznatih bitaka (ponekad ismejavanje morske bitke), drame zasnovane na rimskoj mitologiji, i naravno, borbe gladijatora.

Od januara 2021. sprovedena je studija za čišćenje oko 70 metara drevnih odvoda i kanalizacije ispod impozantne strukture.

Grickalice pronađene ispod arene Koloseuma (foto: J. Ball)

Istraživači (koji se sastoje od specijalista arhitekata i arheologa) koristili su robote vođene žicom da bi istražili složeni sistem drenaže arene. Tako su otkrili razne grickalice stare 1.900 godina koje su konzumirali gledaoci.

Arheolozi su takođe pronašli kosti medveda i velikih mačaka koje su verovatno korišćene u lovačkim igrama u areni. Kosti medveda i lavova verovatno su ostavile životinje koje su bile prisiljene da se međusobno bore. Kao i gladijatori koji su morali da ih ubijaju.

Pronađene su i manje životinjske kosti koje pripadaju psima, jazavičarima. Takođe stradalim u ovim krvoločnim borbama.

Arheolozi su pronašli i 50 rimskih bronzanih novčića. Oni se datuju otprilike od 250-450. godine. Među njima se izdvaja srebrni novčić iz 170-171. godine, odnosno iz vladavine cara Marka Aurelija.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »