Arheolozi čiste skeletne ostatke osobe čija je leva noga bila amputirana (foto: Tim Maloney)

Na skeletu mlade osobe iz paleolita primećena je hirurška intervencija u vidu amputacije. Skeletni ostaci pohranjeni su u pećini na ostrvu Borneo u Indoneziji pre 31.000 godina.

Otkriće je publikovano u časopisu Nature.

Grupa autora u radu je opisala otkriće i kako je mladoj osobi hrirurški amputirana distalna trećina leve potkolenice. Pol deteta nije utvrđen. Ali se smatra da je reč o muškom polu na osnovu metričkih parametara.

Iako je dete bilo mlado kada je do amputacije došlo, on je preživeo proceduru i živeo je još 6 do 9 godina. Potom su njegovi ostaci sahranjeni u pećini Liang Tebo. Baš u ovom delu se nalaze i jedni od najstarijih paleolitskih crteža.

Tragovi amputacije na kostima (Maloney et al. 2022/Nature)

Smatra se da se ovde radi o sofisticiranom medicinskom znanju i veštini koje prethode onima iz neolita. Do nedavno je najstariji dokaz amputacije bio 7.000 godina star skelet starijeg muškog zemljoradnika iz Francuske. Njegova leva podlaktica je pažljivo amputirana odmah iznad lakta.

Analiza paleopatologa, dr Melandrija Vloka (Univerzitet u Sidneju), potvrdila je koštane izrasline povezane sa zarastanjem kostiju. Što ukazuje da je deo noge hirurški amputirana kada je ova osoba bila dete.

Briga zajednice

Donja trećina noge je nedostajala. Kosti potkolenice, tibija i fibula ukazuju na precizan i čist rez. Ovaj nivo preciznosti ukazuje da ud nije izgubljen u nesreći ili napadu životinje. Na kostima su nedostajale lezije koje nastaju usled infekcija. Što ukazuje na to da je rana očišćena i zaštićena od infekcija.

Crtež mlade osobe čija je leva noga bila amputirana (crtež: Jose Garcia (Garciartist) and Griffith University)

Jako je zanimljivo da je ovaj drevni mladić iz paleolita preživeo rizičnu intervenciju. Zahvat nije bio nimalo lak i predstavljao je opasnost po život. Njegova rana je lepo zarasla zahvaljujući nekom učenom iz zajednice. Takođe, ovde se radi o brdovitom terenu na kome se morao kretati, uprkos nedostatku. Sve to ukazuje na visok stepen brige unutar jedne praistorijske zajednice.

Postojala su pogrešna mišljenja unutar naučne i laičke zajednice da je drevnim ljudima nedostajala stručnost i tehnologija za obavljanje teških “medicinskih” zahvata. Međutim, sa pojavom neolita menja se i struktura društva i pojavljuju se prvi dokazi hirurških intervencija. Mada, ovde možemo primetiti da je do toga došlo i znatno ranije.

close

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »