Najveća antička pećinska grobnica u Evropi pronađena kod Valjeva

Najveća antička pećinska grobnica u Evropi pronađena kod Valjeva
Skeleti iz antičke grobnice u Petničkoj pećini (foto: IS Petnica)

U Petničkoj pećini kod Valjeva otkrivena je najveća pećinska grobnica iz antičkog perioda.

Prošle godine je otkrivena grobnica u Petničkoj pećini u kojoj je sahranjeno oko 25 osoba iz antičkog perioda. Ovo je veliko i značajno arheološko, ali i geološko otkriće za Srbiju. Zato što su u pećini otkrivene dvorane koje do sada nisu bile dostupne istraživačima, piše Petnica.

Do otkrića su istraživači došli zbog višemesečne suše koja je zahvatila Srbiju prošle godine. Suša je dovela do znatnog pada nivoa vode u podzemnom jezeru u Petničkoj pećini. To je omogućilo istraživačima nešto lakši pristup do tada neispitanim delovima kroz koje protiče podzemni tok reke Banje.

Tom prilikom otkrivena je dvorana, nazvana Dvorana istraživača, u kojoj je pronađena veća količina delova ljudskih skeleta.

Najveća antička pećinska grobnica u Petničkoj pećini

Arheološka istraživanja sproveli su u saradnji Istraživačka stanica Petnica i Zavod za zaštitu spomenika kulture iz Valjeva pomognuti sa ekipom speleologa Društva istraživača iz Valjeva. Rezultati pokazuju da je ova dvorana iskorišćena kao prirodna grobnica u kojoj su ostavljena najmanje tela 25 osoba čije ostatke je vremenom podzemni vodeni tok izmeštao iz prvobitnog položaja.

Skeletni ostaci u trenutku otkrića u Petničkoj pećini (foto: IS Petnica)

Preliminarne antropološke analize ukazuju da su kosti očuvane u dobrom stanju i da se radi o individuama različitog uzrasta, od dece do odraslih. Na dve lobanje primećeni su i tragovi trepanacije. Osobe koje su podlegle ovoj drevnoj hirurškoj intervenciji su preživele.

Pored skeletnog materijala pronađeni su i fragmenti keramičkih posuda, kao i dve veće posude. U jednoj od ovih posuda pronađena je i veća količina kostiju koje su pripadale delovima dečije lobanje. Na osnovu celokupnog materijala nekropola se datuje u vreme kasne antike, 4-6. vek. Ova lokacija predstavlja najveću antičku pećinsku nekropolu otkrivenu na tlu Evrope.

Odakle su ove osobe?

Na osnovu određenih karakteristika na keramici i ranijih otkrića u okolini pećine i sa sličnim primerima u Hrvatskoj i Sloveniji, arheolozi veruju da su pokojnici  pripadnici populacije koje su sa prostora Ukrajine i južne Rusije u 5. veku migrirale u Velikoj seobi naroda kroz ove prostore.

U bližoj budućnosti će tri analize da daju neke odgovore, poput analiza radioaktivnim ugljenikom C14, genetske analize i analize izotopa kako bi se utvrdila ishrana i poreklo individua, piše Nova.

Ranija istraživanja ispred Petničke pećine dala su skroman skeletni materijal. Arheolozi će dalja istraživanja usmeriti na otkrivanju potencijalnog naselja u kome su ove osobe živele. Takođe će arheološki istražiti one delove pećine koji još uvek nisu istraženi.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

2 thoughts on “Najveća antička pećinska grobnica u Evropi pronađena kod Valjeva

    1. Ne mogu arheolozi i antropolozi da rade DNK analize na licu mesta. Postoje procedure i određeno vreme da bi se obavile bilo kakve analize. Šta mislite da ćete saznati iz haplogrupa?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »