“Dama sa kapuljačom”, praistorijska figurina Venere iz Brasempuja

“Dama sa kapuljačom”, praistorijska figurina Venere iz Brasempuja
Dama sa kapuljačom (izvor: Wikipedia)

Figurina Venere iz Brasempuja jedan je od najranijih poznatih realističnih predstava ljudskog lica. Izrađena je od slonovače mamuta pre oko 22.000 godina. Poznatija je i kao “Dama sa kapuljačom”.

Paleolitska figurina La Dame `a la capuche potiče iz pećine u malom selu Brasempuj u jugozapadnom delu Francuske.

Dve pećine u blizini sela, 100 metara jedna od druge, bile su među prvim paleolitskim nalazištima koja su istražena u Francuskoj.

Napravljena je od kosti mamutovog roga tokom gravetijenske kulture gornjeg paleolita, pre oko 22.000 godina. Ima malu visinu od 3, 54 cm, a imala je sigurno veću. S obzirom da je samo glava očuvana i pronađena. Figurina je danas izložena u Nacionalnom arheološkom muzeju u Francuskoj.

Do otkrića ove figurine došlo se, u jednoj od pećina, 1894. godine. Pored nje je pronađeno još osam antropomorfnih figurina u fragmentima. Ovi nalazi mogu predstavljati nedovršena umetnička dela. Moguće da je umetnik izrađivao više figurina istovremeno.

Rekonstrukcija Libora Baláka (izvor: Wikipedia)

Nažalost, njen arheološki kontekst je izgubljen. Ne zna se tačno na kom mestu, gde i sa kojim artefaktima je u pećini pronađena.

Venera od Brasempuja ima trouglasto, ako ne i zaobljeno lice. Na njoj se uočava čelo, nos, obrve, ali ne i usta. Moguće da vajar nije stigao da ih izrezbari. Predstava kose podseća na mrežu za kosu ili čak kapuljaču, zbog čega je i dobila prepoznatljivo ime “Dama sa kapuljačom”.

Praistorijska figurina je savremena drugim paleolitskim Venerama: Veneri iz Vilendorfa, nedavno otkrivenoj Veneri iz Francuske, a najsličnija je Veneri iz Dolni Vestonice.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »