Nova arheološka otkrića u potopljenom gradu Heraklionu

Nova arheološka otkrića u potopljenom gradu Heraklionu
Arheološki nalazi iz potopljenog hrama (foto: Christoph Gerigk ©Franck Goddio/Hilti Foundation)

Najnovija otkrića u potopljenom gradu Heraklionu, na obali Egipta, napravili su podvodni arheolozi. Tim podvodnih arheologa, predvođen Frankom Godiom, pronašao je dva hrama egipatskog boga Amona i grčke boginje Afrodite.

Drevni lučki grad Tonis-Herklion pronađen je 2000. godine podvodnom arheologijiom. Nova istraživanja su donela ostatke ruševina hrama. Herklion je bio najveća egipatska luka na Mediteranu pre nego što je Aleksandar Veliki osnovao Aleksandriju 331. godine pre nove ere. Više o Heraklionu pročitajte ovde Izgubljeni grad Herklion otkriven pod vodom

Podovodno arheološko otkriće saopštio je Evropski institut za podvodnu arheologiju (IEASM).

Hram posvećen Amonu

Arheolozi veruju da se hram, posvećen Amonu, srušio „tokom kataklizmičkog događaja koji potiče iz sredine drugog veka pre nove ere“, saopštio je IEASM.

U periodu kada je grad postojao porastao je nivo mora, bili su zemljotresi praćeni talasima i sve zajedno je dovelo do toga da grad završio pod morem.

Otkriveni su dragoceni predmeti koji pripadaju hramskoj riznici, kao što su srebrni ritualni instrumenti, zlatni nakit i krhke posude od alabastera za parfeme ili masti“, saopštio je IEASM. „Oni svedoče o bogatstvu ove svetinje i pobožnosti nekadašnjih stanovnika lučkog grada.“

Arheološka iskopavanja, koja su zajedno sproveli Godijev tim i Odeljenje za podvodnu arheologiju Ministarstva turizma i antikviteta Egipta, otkrila su podzemne strukture „podržane veoma dobro očuvanim drvenim stubovima i gredama koje datiraju iz 5. veka pre nove ere“.

Ostaci drevnih struktura (foto: Christoph Gerigk ©Franck Goddio/Hilti Foundation)

Izuzetno je dirljivo otkriti tako delikatne predmete, koji su preživeli netaknuti prirodnim nepogodama“, rekao je Godio.

Otkrića su omogućena zahvaljujući razvoju i upotrebi novih tehnologija geofizičke prospekcije koje mogu da otkriju šupljine i objekte “zakopane ispod slojeva gline debljine nekoliko metara“.

Hram posvećen boginji ljubavi

Hram posvećen grčkoj boginji ljubavi Afroditi identifikovan je po velikom broju pronađenih bronzanih i keramičkih idola.

Smatra se da je ovo otkriće bilo posebno značajno jer „ilustruje da su Grci kojima je bilo dozvoljeno da trguju i da se naseljavaju u gradu za vreme faraona iz 26. dinastije Sait (664 – 525. g.p.n.e.) imali svoja svetilišta sopstvenim bogovima“, obajsnisli su iz IEASM.

Pronađeno je i više oružja koje je pripadalo grčkim plaćenicima. „Oni su branili pristup Kraljevstvu na ušću Kanopskog ogranka Nila. Ovaj krak je bio najveći i najbolji plovni u antici“, rekli su iz IEASM.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »