Arheološka istraživanja na Svinjaričkoj čuki donela zanimljiva otkrića

Arheološka istraživanja na Svinjaričkoj čuki donela zanimljiva otkrića
Ostaci starčevačke kuće (foto: NML)

I ove godine su sprovedena međunarodna arheološka istraživanja na lokaltietu Svinjarička čuka kod Lebana. Na nalazištu su registrovani ostaci od starčevačke kulture do srednjeg veka. Među zanimljivim ovogodišnjim otkrićima izdvaja se kamena grobnica iz bronzanog doba sa bogatim nalazima.

Arheološka istraživanja sprovedena tokom avgusta i septembra na Svinjčaričkoj čuki pružila su novi uvid u dugotrajno naseljavanje ove oblasti, piše u saopštenju.

Lokalitet Svinjarička čuka leži na blago uzvišenoj obali Svinjaričke reke, nedaleko od Lebana.

Interdisciplinarna istraživanja međunarodnog karaktera sprovode se od 2018. godine, u okviru austrijsko-srpske naučne saradnje. Više o ranijim istraživanjima pročitajte ovde.

Rezultati dosadašnjih istraživanja ukazali su na dugotrajno naseljavanje ove rečne terase, tokom starijeg i srednjeg neolita (6000-5500. g. p.n.e), poznog bakarnog doba (kraj 4. milenijuma p.n.e.), srednjeg i poznog bronzanog doba (2. milenijum p.n.e.), starijeg gvozdenog doba i srednjeg veka.

Arheolog Vladmir Stevanović kustos Narodnog muzeja u Leskovcu sa novootkrivenom figurinom (foto: NML)

U jednoj od sondi, sa oznakom S1, nastavljena su istraživanja kulturnih slojeva iz starije neolita koji pripada starčevačkoj kulturi, datovanoj u prvoj polovini 6. milenijuma pre nove ere.

Ovde su registrovani ostaci konstrukcije od pleteri i lepa, sa pratećim jamama za stubove, koji najverovatnije predstavljaju ostatke kakvog stambenog objekta. U sondi C1, koja je tokom ovogodišnje kampanje otvorena u centralnom delu lokaliteta, iskopavana je površina dimenzija 7 x 3 m“, piše u saopštenju.

Grob iz bronzanog doba

U saopštenju je istaknuto da je registrovan grob u južnom delu sonde. Verovatno se radi o grobu iz bronzanog doba. Arheolozima je na to ukazala grobna konstrukcija koja se sastojala od kamenih ploča. Moguće je da su one činile pravougaonu kamenu cistu za sahranjivanje. Pokojnik je bio sahranjen ispod grobnice u zgrčenom položaju na levom boku.

Od grobnih priloga otkriveni su delovi nakita od plemenitog metala, naušnica i salteleon, položeni pored glave pokojnika.“ Salteleoni su šuplje cilindrične perle od spiralno uvijene žice.

Kamena grobnica iz bronzanog doba (foto: NML)

Dalje, istraživači objašnjavaju da su nastavili istraživanja i prikupljanja i u drugoj sondi, sondi N1 koja isto potiče iz starčevačke kulture. Istraživanje je bilo fokusirano i na ostatke spaljenog objekta u kome su otkrivene različite instalacije izrađene od pleteri i lepa. 

Keramička posuda iz bronzanog doba (foto: NML)

Arheolozi su pronašli veliki broj keramičkih fragmenata, antropomorfnih i zoomorfnih figurina, oruđa od različitih materijala. Ali i druge artefakte iz svih perioda koji su zastupljeni na lokalitetu.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

2 thoughts on “Arheološka istraživanja na Svinjaričkoj čuki donela zanimljiva otkrića

    1. Analize se ne rade tako brzo. Ukoliko se rade DNK analize to se objavljuje u naučnom radu prvo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »