Jedinstveno otkriće u Viminacijumu: najstariji pomen Hrista?

Jedinstveno otkriće u Viminacijumu: najstariji pomen Hrista?
Srebrni listić sa starogrčkim slovima (izvor: RTS)

Najstariji pomen Hrista ikada mogao bi da predstavlja srebrni listić sa starogrčkim slovima i tajanstvenim znacima, star oko 1.800 godina sa Viminacijuma.

Kako je Miomir Korać rekao za Tanjug, vredni artefakt je pronađen ispod uzglavlja devojčice sahranjene u olovnom sarkofagu jerusalimskog stila. Ovakav sarkofag je retkost i nedvosmisleno ukazuje na bliskoistočno poreklo pokojnice.

Na listiću se jasno vide urezana starogrčka slova HI, TETA, NI, RO, ali kada se poruka posmatra pod različitim uglovima ona se mogu čitati kao različite reči. Jedna od njih, ispisana velikim slovima alfabeta, može se pročitati kao HRIS, Hristos, što znači ‘spasitelj‘“, rekao je Korać.

Dodao je da je potencijalno senzacionalni artefakt zapravo urezan na srebrnom limu koji je iskovan izuzetno tanko, 10 mm debljine.

Srebrni listić sa natpisom (izvor: RTS)

Taj lim je sedmostruko savijen na veličinu kvadrata ivice pola centimetra. Kada je otvoren i razvijen njegove dimenzije bile su 5,3 centimetra sa 3,5 centimetara. Tekst na njemu je ispisan starogrčkim alfabetom u devet redova, u kombinaciji slova i simbola. Stručni naziv za ovakav predmet je profilaktička lamela, a u njoj se nalazi magijski tekst, osmišljen da zaštiti nosioca“, objašnjava Korać.

U toku je analiza napisa na listiću i ukoliko arheolozi potvrde ispravno tumačenje ove reči, na srebrnom pismu iz Viminacijuma nalazi se najstariji pomen Hrista na svetu.

Korać napominje da se slova jasno prepoznaju.

Slova se zaista jasno prepoznaju, ali to je toliko zapanjujuće da smatram da je prerano da bilo šta komentarišem. Ako se potvrdi da je čitanje reči HRIS ispravno, onda je to najstariji pomen Hrista“, istakao je Korać.

Izvor: RTS

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »