Otkriće do kojeg se dolazi jednom u životu – otkrivena fenomenalna ogrlica od zlata i dragog kamenja iz 7. veka

Otkriće do kojeg se dolazi jednom u životu – otkrivena fenomenalna ogrlica od zlata i dragog kamenja iz 7. veka
Ogrlica od zlata i dragog kamenja (foto: MOLA)

Engleski arheolozi su napravili otkriće do kojeg se dolazi jednom u životu. Iskopali su vrednu ogrlicu od zlata i dragog kamenja. Ogrlica je datovana između 630. i 670. godine i deo je elitne ženske sahrane koja sadrži i druge bogate artefakte. Ovo je najspektakularnija sahrana žene tokom srednjeg veka na teritoriji današnje Engleske.

U istočnom Midlendsu u Engleskoj, arheolozi iz Muzeja londonske arheologije (eng. skraćeno MOLA), koji su sprovodili zaštitna istraživanja pronašli su bogato opremljenu sahranu.

U grobu su pronađena i dva lonca, plitka bakarna posuda i krst bogato ukrašen srebrnim ljudskim licima, koji su možda pripadali kraljevskoj ženi ili starohrišćanskoj igumaniji.

Kada su prvi odsjaji zlata počeli da izbijaju iz tla, znali smo da je to nešto značajno. Međutim, nismo baš shvatali koliko će ovo biti posebno.”, rekla je MOLA supervizor, Levente-Bence Balaž.

Harpolsko blago

Pronalazak je deo zbirke grobnih nalaza koja se još uvek istražuje i koja je nazvana „Harpolsko blago“, na osnovu imena lokalne županije.

Delovi ogrlica kada je pronađena (foto: MOLA)

Ogrlica je sastavljena od zapanjujućeg broja privezaka, najmanje 30. Tu su zlatni rimski novčići, poludrago kamenje u zlatu i ukrašeni stakleni privesci u zlatu. Uz to su i nekoliko zlatnih odstojnika za perle, koji su razmaknuli priveske u ogrlici.

Centralni deo ove ogrlice je veliki pravougaoni privezak od crvenog dragog kamena i zlata, sa motivom krsta.

Mnogo ogrlica sa sličnim privescima pronađeno je u ženskim sahranama iz sličnog perioda. Međutim, samo ova ogrlica ima ovu neverovatnu raznolikost privesaka.

Oglrica pre i nakon čišćenja (foto: MOLA)

Od ljudskih ostataka sačuvani su samo sitni fragmenti zubne gleđi. “Trenutno smatramo da se gotovo sigurno radi o ženskoj sahrani, jer se slične ogrlice i ekstravagantne sahrane gotovo isključivo nalaze u ženskim sahranama u ovom periodu.”

Ostali vredni aretfakti

Ogrlica je samo deo ove neverovatne sahrane, a rendgensko snimanje blokova zemlje podignutih sa lokaliteta otkrilo je još neverovatnih nalaza.

Arheolozi su pronašli veliki kitnjasti krst sa umetnutim dragim kamenjem i naprsnim krstovima na kraju svakog kraka. Na kraju dva kraka ovog krsta primetili su neobične prikaze ljudskih lica livenih u srebru. Sama veličina krsta sugeriše da je žena koja je ovde sahranjena možda bila rani hrišćanski vođa.

Prikazi ljudskih lica (foto: MOLA)

Kombinacija neverovatne ogrlice i drugih grobnih predmeta znači da je ovo jedan od najspektakularnijih ženskih sahrana iz ranog srednjeg veka ikada otkrivenih u Velikoj Britaniji.

Šta dalje?

Konzervatori MOLA trenutno analiziraju nalaze i traže tragove organskih ostataka unutar sahrane. Moguće je da je žena stavljena na krevet u grobu, stoga se mogu naći tragovi mekog nameštaja.

Rekonstrukcija sahrane (MOLA/Hugh Gatt)

Liz Mordu, arheološki savetnik Saveta Severnog Nortemptonšira zaključuje: „Ovo je uzbudljivo otkriće koje će baciti značajno svetlo na značaj Nortemptonšira u saksonskom periodu. Takođe služi kao podsetnik na važnost arheologije u procesu planiranja i razvoja”.


Ovde moram da skrenem pažnju na to da je zaštitna arheologija jako bitna upravo zbog ovakvih otkrića. To je ono što mnogi investitori u našoj zemlji i u regionu zanemaruju i rade na svoju ruku, iako po zakonu moraju da obaveste nadležne institucije koje se bave zaštitom kulturnog nasleđa- Zavode. Od kojih trebaju da dobiju dozvole. Engleska je po preventivnoj, komercijalnoj ili zaštitnoj arheologiji i tek kako poznata, ali i druge razvijene evropske zemlje. Mnoga bitna otkrića dolaze sa takvih iskopavanja.

Zaštitna arheologija je takođe živa grana arheologije kod nas i nisu problem arheolozi i institucije, poput Zavoda za zaštitu spomenika kulture (jeste problem nedostatak zaposlenih arheologa u tim insitutcijama, ali i na terenima, jer su to privremeno-povremeni poslovi za većinu), već što investitori rade na svoju ruku. Žuri im se da što pre završe, a kada arheolozi izađu na teren radovi se mogu obustaviti po nekoliko meseci do nekoliko godina i izvođači radova su dužni da plate ta istraživanja. Kod nas su se u poslednjih nekoliko meseci događale užasne stvari na raznim lokalitetima, jer su bahati investitori rušili, kopali, prekopavali, gradili, a bez da obaveste nadležne. Očigledno je da ne žele da čekaju i da ne postoji briga o kulturnom nasleđu sopstvene zemlje.

Evo jednog skorašnjeg primera i još nekoliko u tekstu: Uništen još jedan arheološki lokalitet: Latinska crkva u Novom Pazaru

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »