Otkrivena etrurska grobnica u Vulcima sa ostacima poslednjeg obroka

Otkrivena etrurska grobnica u Vulcima sa ostacima poslednjeg obroka
Grobni prilozi u etrurskoj grobnici (foto: Vulci Foundation)

Netaknuta etrurska grobnica sa ostacima poslednjeg obroka pronađena je u Vulcima. Vulci su bili etrurski grad u centralnoj Italiji.

Antički etrurski grad Vulci nazvan je po narodu Vulci. Vulci je bio veliki etrurski grad koji se razvio iz trgovine plemenitim metalima. Nalazio se 80 km severozapadno od Rima. Bio je rodno mesto legendarnog šestog kralja Rima, Servija Tulija (578-535. g. p.n.e.). Kao i važan centar grnčarske umetnosti, rudarstva metala i metalnih zanata. Bio je i centar trgovine, koji je sa istoka dopremao skupe uvozne grčke grnčarije, meleme i masti, prenosi Heritage Daily.

Grobnica isklesa u steni od tufa (foto: Vulci Foundaton)

Poražen je od Rima 280. godine p.n.e. Rimske snage su zauzele njegovu priobalnu teritoriju, prekinuvši Vulčijev pristup moru i tako su ugušili pomorsku trgovinu koja je bila sastavni deo uspeha grada. Grad je propao i na kraju je napušten. Na njemu nikada nije izgrađen novi grad.

Zanimljivo otkriće

Nedavna iskopavanja u Vulcima donela su otkriće etrurske grobnica iz 6. veka pre nove ere u nekropoli Osteria. Grobnica je isklesana u steni od tufa, koja je bila zatvorena sa dve ploče, od kojih svaka bila oko 60 cm i 40 kg.

Unutar grobnice je sahranjena žena. Ona je bila kremirana, a njeni ostaci su se nalazili urni. Urna je bila postavljena na platformi isečenoj u kamenu. Ispod urne su deponovani razni grobni prilozi, keramičke posude, putir, vreteno i tradicionalni mangal sa ražnjom (sa ostacima mesa) koji se koristio u pogrebnim obredima.

Unutrašnjost etrurske grobnice. U desnom donjem uglu je mangan sa ostacima mesa (foto: Vulci Foundation)

Direktor fondacije Vulci, dr Karlo Kasi, rekao je: „Analiza ljudskih ostataka dodatno će doprineti našem proučavanju predmeta koji su već otkriveni u ovom sektoru nekropole Osteria i Etruraca iz Vulcija.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »