Arheolozi otkrili dve masovne grobnice krstaša iz 13. veka

Arheolozi otkrili dve masovne grobnice krstaša iz 13. veka
Masovna grobnica krstaša otkrivena u zamku Sidon u Libanu (izvor: Plos One, Wikipedia)

Arheolozi su pronašli dve masovne grobnice u Libanu u kojima su bili krstaši iz 13. veka. Ovo otkriće je važno jer ima jako malo fizičkih dokaza o bitkama iz krstaških ratova.

Vojnici su pronađeni u jarku u zamku Sidon u Libanu. Ukupno je bilo 25 vojnika čiji su skeletni ostaci imali veliki broj povreda od mačeva, buzdovana, toljaga i strela.

O životu i smrti krstaša, naša znanja potiču iz istorijskih tekstova. Iako su se ranija istraživanja fokusirala na ljudske ostatke sa nekropola iz perioda krstaša u Evropi i na Bliskom istoku, vrlo malo masovnih grobnica povezanih sa sukobima je identifikovano ili proučavano.

U studiji objavljenoj u časopisu PLoS ONE, tim međunarodnih istraživača detaljno je opisao svoje nalaze iz analiza ljudskih skeletnih ostataka.

Krstaši su prvi put zauzeli zamak Sidon 1110. godine, posle Prvog krstaškog rata. Međutim, u drugoj polovini 13. veka vojna snaga krstaša je slabila i oni su se borili da zadrže grad.

Kako su naučnici potvrdili da su to krastaši?

Skeletni ostaci su identifikovani kao krstaši na osnovu kopči za pojas koje su u evropskom stilu i krstaškog novca u grobovima. DNK i analize izotopa njihovih zuba dodatno su potvrdile da su neki od muškaraca rođeni u Evropi. Dok su drugi bili potomci doseljenika krstaša koji su migrirali u „Svetu zemlju“ i venčali se sa lokalnim stanovništvom.

Nalazi iz grobova (izvor: Plos One)

Radiokarbonsko datiranje ljudskih kostiju ukazujje da su ovi vojnici umrli u 13. veku. Istorijski zapisi koje su napisali krstaši pokazuju da su zamak Sidon napale i uništile 1253. godine mamelučke trupe, a ponovo 1260. godine Mongoli. Velika je verovatnoća da su ovi vojnici poginuli u jednoj od ovih bitaka.

Tragovi nasilnih povreda

Neki od skeletnih ostataka pokazuju rane od mača na zadnjem delu tela. To sugeriše da su vojnici napadnuti s leđa, i da su pokušali da pobegnu u trenutku kada su posečeni. Drugi imaju rane od mača preko potiljka, što ukazuje da su verovatno bili zarobljenici pogubljeni odsecanjem glave posle bitke.

Bioantropolog dr Ričard Mikulski sa Univerziteta Bornmut, koji je iskopao i analizirao skeletne ostatke i radio sa arheolozima na lokalitetu u Sidonu, objasnio je: „Sva tela su pripadala tinejdžerima ili odraslim muškarcima. Što ukazuje da su to bili vojnici koji su se borili u bici kada je Sidon bio napadnut.”

Tragovi nasilnih povreda (izvor: Plos One)

Još tokom iskopavanja su primećene nasilne povrede na skeletima, što je ukazivalo da je reč o posebnom otkriću.

Dr Martin Smit, kolega sa istog univerziteta rekao je: „Način na koji su delovi tela bili postavljeni u jarku ukazuje da su muškarci ostavljeni da se raspadnu na površini pre nego što su neko vreme kasnije bačeni u jamu. Ugljenisani tragovi na nekim kostima sugeriše da su koristili vatru da spale pojedina tela.”

Rane koje su prekrivale skelete ovih muškaraca omogućavaju istraživačoma da počnu bolje da shvataju užasnu stvarnost srednjovekovnih ratovanja.


Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »