Otkrivena najstarija kovnica novca u Kini

Otkrivena najstarija kovnica novca u Kini
Kovani novac i radionica u Kini (izvor: Antiquity)

Najstarija kovnica novca je otkrivena tokom iskopavanja drevnog kineskog grada Guanzhuanga. Prema radiokarbonskom datovanju, kovnica je bila u upotrebi između 640. i 550. g. pne. Arheolozi smatraju da se radi o najstarijoj otkrivenoj kovnici novca.

Kovnica novca je pronađena dok su arheolozi iskopavali drevni grad Guanzhuang, a stara je 2.600 godina.

Iskopavanja su otkrila minijaturne bronzane novčiće u obliku lopate. Pronađene su i desetine glinenih kalupa za livenje kovanica. Prema radiokarbonskom datovanju, kovnica je postala operativna između 640. pne. i 550. pne.

Minijaturne lopate (izvor: Antiquity)

Nalazi su objavljeni u časopisu Antiqity 6. avgusta 2021.

Trenutno se kovanice novca Lidijskog carstva sa sedištem u današnjoj Turskoj smatraju najstarijim novčićima na svetu.

Hao Zhao, arheolog sa Univerziteta Zhengzhou i vodeći autor istraživačkog rada, kaže da je najstarija kovnica za proizvodnju lidijskog novca datovana između 575. i 550. godine pre nove ere.

On veruje da nova otkrića daju težinu ideji da su najraniji novaci kovani u Kini, a ne u Turskoj ili Grčkoj, kako se dugo mislilo.

Zhao dodaje da dokazi ukazuju na činjenicu da je otkriće u Guanzhuangu “trenutno najstarije na svetu poznato mesto sa sigurnim datovanjem“.

Kovnica novca u Kini

Drevni grad Guanzhuang osnovan je oko 800. g.p.ne., a napušten je oko 450. g.p.n.e. Sistematska arheološka iskopavanja se sprovode od 2011. godine.

Livnica bronze osnovana je oko 770. godine pre nove ere za livenje oružja, alata i posuda. Ali tek 150 godina kasnije osnovana je kovnica novca.

Istraživači su pronašli dve minijaturne lopatice, nazvane po sličnosti sa vrtlarskim alatom. Jedna od njih je bila u skoro savršenom stanju, dugačka oko 15 cm i širok oko 6 cm.

Zona iskopavanja kovnice (izvor: Antiquity)

Prema istraživačima, najupečatljiviji aspekt otkrića je to što su novčići pronađeni sa drugim predmetima koji se mogu datovati.

Tehnike kovanja koje se koriste u Guanzhuangu odlikuju se serijskom proizvodnjom i visokim stepenom standardizacije i kontrole kvaliteta. Što ukazuje na to da proizvodnja lopata nije bio mali, sporadičan eksperiment, već dobro planiran i organizovan proces u srcu centralnih ravnica Kine

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

2 thoughts on “Otkrivena najstarija kovnica novca u Kini

  1. Veoma sam prijatno iznenađen postojanjem ovakvog sajta.Zahvalan na trudu i radu na nečemu gde možemo videti i pročitati sve interesantne novine u arheološkim nalazištima.Zahvalan na tome.

    1. Drago mi je da to čujem! Hvala! Pratite nas redovno. Možete i da se registrujete na sajtu kako bi dobijali obaveštenja o novim objavama.

      Pozdrav,
      Sve o arheologiji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »