Tokom izvođenja treće faze arheoloških istraživanja u sektoru Varoške kapije 1 u Smederevskoj tvrđavi, u samom uglu spoja bedema Tvrđave i kule 16 pronađen je ljudski skelet.

Dejan Radovanovic, vršilac dužnosti direktora Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture, izjavio je da je skelet pronađen na dubini koja otprilike odgovara ukopavanju u nekom periodu iz 16. ili 17. veka. I moguće da se najverovatnije radi o mlađoj ženskoj osobi.

Arheološka istraživanja u sektoru Varoške kapije I

Gornji deo skeleta je otkriven, ali još uvek nije ustanovljeno da li je i donji deo čitav ili je u potpunosti odsečen jer se preko središnjeg dela skeleta nalazi poveći kamen.

Radovanović je dodao da je skelet orijentisan sever-jug, što je malo neobično za hrišćansko sahranjivanje, se pretpostavlja da je reč o pripadnici muslimanske veroispovesti. Ali još uvek nisu urađene nikakve antropološke analize tako da su ovo neki preliminarni podaci.

Ostaci gornje polovine skeleta, dok je donja polovina odsečena

Cilj arheoloških radova na Varoškoj kapiji prevashodno je istraživanje oštećenog dela Tvrđave u eksploziji municije 1941. godine, i otkrivanje pozicije spoljašnjeg bedema takozvane “eskarpe” i glavnog bedema koji je velikim delom razrušen, a jednim delom, od siline detonacije pomeren ka gradu, odnosno ka jugu.

Smederevska tvrđava

U XV veku Smederevo predstavlja teritoriju na kojoj su se zbili mnogi važni događaji. Kada je umro despot Stefan Lazarević 1427. godine i pala prestonica Beograd, njegov naslednik koji je došao na vlast bio je Đurađ Branković i pošto je ostao bez prestonog grada bilo je neophodna nova lokacija za podizanje prestonice.

Srpski i turski izvori daju precizne podatke o vremenu podizanja Smederevskog grada. Među kojima se izdvaja i natpis na despotovoj kuli sa godinom kada je on izgrađen. Prema natipsu tvrđava je podignuta između 1428. i 1430. godine. Međutim, to se odnosilo na podizanje Malog grada, dok je Veliki grad izgrađen kasnije.

Natpis na kuli Malog grada

Smederevo je zauzeo Murat II 1439. godine, iste godine despot Đurađ Branković napušta Smederevo i odlazi u Ugarsku. Tek 1444. godine sultan vraća despotu Smederevo i Novo Brdo sa ostalom srpskom zemljom. Padom Smedereva 1459. godine pala je i despotovina u turske ruke.

Proučavanje Smedereva počinje u XX veku kada postaje meta interesovanja mnogih istraživača kada počinju i arheološka istraživanja sredinom XX veka.

close

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Translate »