Otkriće skeleta u Smederevskoj tvrđavi

Otkriće skeleta u Smederevskoj tvrđavi
Otkriće skelet u Smederevskoj tvrđavi (izvor: Novosti)

Tokom izvođenja treće faze arheoloških istraživanja u sektoru Varoške kapije 1 u Smederevskoj tvrđavi, u samom uglu spoja bedema Tvrđave i kule 16 pronađen je ljudski skelet.

Dejan Radovanović, vršilac dužnosti direktora Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture, izjavio je da je skelet pronađen na dubini koja otprilike odgovara ukopavanju u nekom periodu iz 16. ili 17. veka. I moguće da se najverovatnije radi o mlađoj ženskoj osobi, pišu Novosti.

Arheološka istraživanja u sektoru Varoške kapije I (izvor: Novosti)

Gornji deo skeleta je otkriven, ali još uvek nije ustanovljeno da li je i donji deo čitav ili je u potpunosti odsečen jer se preko središnjeg dela skeleta nalazi poveći kamen.

Radovanović je dodao da je skelet orijentisan sever-jug, što je malo neobično za hrišćansko sahranjivanje, se pretpostavlja da je reč o pripadnici muslimanske veroispovesti. Ali još uvek nisu urađene nikakve antropološke analize tako da su ovo neki preliminarni podaci.

Ostaci gornje polovine skeleta, dok je donja polovina odsečena (izvor: Novosti)

Cilj arheoloških radova na Varoškoj kapiji prevashodno je istraživanje oštećenog dela Tvrđave u eksploziji municije 1941. godine, i otkrivanje pozicije spoljašnjeg bedema takozvane “eskarpe” i glavnog bedema koji je velikim delom razrušen, a jednim delom, od siline detonacije pomeren ka gradu, odnosno ka jugu.

Smederevska tvrđava

U 15. veku Smederevo predstavlja teritoriju na kojoj su se zbili mnogi važni događaji. Kada je umro despot Stefan Lazarević 1427. godine i pala prestonica Beograd, njegov naslednik koji je došao na vlast bio je Đurađ Branković i pošto je ostao bez prestonog grada bilo je neophodna nova lokacija za podizanje prestonice.

Srpski i turski izvori daju precizne podatke o vremenu podizanja Smederevskog grada. Među kojima se izdvaja i natpis na despotovoj kuli sa godinom kada je on izgrađen. Prema natpisu tvrđava je podignuta između 1428. i 1430. godine. Međutim, to se odnosilo na podizanje Malog grada, dok je Veliki grad izgrađen kasnije.

Natpis na kuli Malog grada (izvor: Novosti)

Smederevo je zauzeo Murat II 1439. godine, iste godine despot Đurađ Branković napušta Smederevo i odlazi u Ugarsku. Tek 1444. godine sultan vraća despotu Smederevo i Novo Brdo sa ostalom srpskom zemljom. Padom Smedereva 1459. godine pala je i despotovina u turske ruke.

Proučavanje Smedereva počinje u 20. veku kada postaje meta interesovanja mnogih istraživača kada počinju i arheološka istraživanja sredinom 20. veka.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »