Otkrivena rimska paradna maska u Rumuniji

Otkrivena rimska paradna maska u Rumuniji
Rimska paradna maska od gvožđa (foto: Gorj County Museum)

Arheolog amater otkrio je rimsku paradnu masku u Rumuniji i odmah je prijavio lokalnim vlastima.

Do otkrića je došao Betej Viorel, arheolog amater, koji je vršio istraživanje metala metal-detektorom. Kada je naišao na gvozdenu masku iz rimskog perioda svoj nalaz je prijavio lokalnim vlastima, prenosi Heritage Daily.

Arheolog Geoge Kalotoiu rekao je za Observer: “Verovatno ju je nosio rimski vojnik koji je bio ili u Castreu ili rimskom Castrelu u Bumbești-Jiu, gde je bio stacioniran čitav niz legija i kohorti. Pronađen je na znatnoj udaljenosti jer su takvi predmeti postavljeni na većoj udaljenosti da se ne bi tako lako pronašli.”

Rimska paradna maska je jedinsvena u Rumuniji. Posebna je zbog toga što je izrađena od gvožđa, dok su ostale otkrivene od bronze.

Rimska paradna maska pronađena u Rumuniji iz 2-3. veka (foto: Gorj County Museum)

U Rumuniji, vlasništvo nad detektorom metala zahteva pismeno odobrenje policije. Korišćenje detektora metala na poznatim arheološkim nalazištima strogo je zabranjeno bez prethodne dozvole Ministarstva kulture.

Prema zakonu, oni koji otkriju arheološke ili druge ostatke dužni su da ih odnesu u muzej. U suprotnom, rizikuje zatvor. U zavisnosti od toga koliko su predmeti vredni, i amateri dobijaju novac.

Svi nalazi stariji od 100 godina predaju se nadležnim organima u roku od 72 sata, uz nagradu od 30% vrednosti nalaza. Kada je nalaz klasifikovan kao blago, nagrada se povećava na 45%.

Maska je relativno dobro očuvana, ali je korodirala zbog visokog sadržaja gvožđa i izloženosti kiseoniku i vodi u zemljištu. Zanatlija koji je napravio masku napravio je perforirane rupe oko nozdrva za disanje, i proreze za oči i usta.

Stručnjaci datuju masku u rimski period, odnosno u 2. ili 3. vek. U ovom periodu današnji delovi Rumunije nalazili su se u rimskoj provinciji Dakiji, poznatoj i kao Dakija Trajana. Region je osvojio car Trajan između 98. i 117. godine posle dve kampanje koje su opustošile dačansko kraljevstvo Decebala.


Ako imate predlog teme, želite da objavimo vest ili želite da pišete za nas javite se putem mejla sveoarheologiji@gmail.com ili redakcija@sveoarheologiji.com

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »