Da li je ovo najstariji ginekološki tretman?

Da li je ovo najstariji ginekološki tretman?
Prelom karlice i ginekološki tretman (foto: University of Granada)

Naučnici su prilikom analize ostataka mumije žene primetili da je zadobila povredu u predelu karlice koja je medicinski tretirana. Ovaj ginekološki tretman se spominje u egipatskim medicinskim spisima pre 4.000 godina.

Naučnici sa Univerziteta u Granadi i Haenu proučavali su fizičke dokaze pronađene na mumiji žene koja je pretrpela tešku traumu karlice 1878-1797. godine pne. Oni su ovaj ginekološki tretman povezali sa medicinskim tretmanom opisanim u raznim egipatskim medicinskim papirusima tog vremena.

 Žena je zadobila traumatsku povredu karlice, koja je izazvala bol i sterilitet.

Proučavajujući ostatake mumije, antropolozi su primetili tragove preloma na karilici i ginekološki tretman za ublažavanje povrede. Ovaj tretman je zabeležen kao prvi ginekološki tretman do danas.

Počeci mumifikacije u Egiptu

Tokom arheoloških iskopavanja 2017. godine u Kubet el-Havi, na zapadnoj obali reke Nil, andaluzijski istraživači su pronašli vertikalni tunel ukopanu u stenu. Tunel je deo grobnice KH34, koja vodi do pogrebne komore sa deseta odlično očuvanih skeleta.

Tehnike mumifikacije u to vreme nisu bile veoma efikasne, barem na ovom mestu u Gornjem Egiptu. Međutim, pojedinci koji su tamo sahranjeni uglavnom su pripadali višim slojevima društva. To znači da im je posvećena posebna briga nakon smrti. Ove elitne mumije su veoma dobro očuvane i umotane su u debele slojeve platnenih traka. Na nekim mumijama su primećeni ostaci osušenog mekog tkiva.

Mumije su imale grobne priloge (obično ogrlice različitih vrsta). U nekim slučajevima su im lica bila prekrivena kartonskim maskama. Maske su se sačuvale unutar dva pravougaona sarkofaga, koja su bila jedan u drugom. Na njima su bili ispisani hijeroglifi i obično su bili teško oštećeni zbog najezde termita“, objasnio je Migel Botela, forenzički antropolog.

Ginekološki tretman na mumiji

Jedna od mumija koje je iskopao tim antropologa bila je možda poslednja koja je sahranjena u grobnoj komori. Pripadala je ženi visokog društvenog statusa, čije je ime Satjeni sačuvano na ostacima spoljašnjeg kovčega. To ime je moralo biti uobičajeno među višim slojevima u regionu, što se  objašnjava time da je dobila ime Satjeni A.

Mumija Satjeni (foto: University of Granada)

Između njenih zavijenih nogu, u donjem delu karlice i ispod platnenih omota, istraživači su pronašli keramičku činiju sa znacima upotrebe sa ugljenisanim organskim ostacima. Analizu skeletnih ostataka uradio je tim antropologa sa UGR-a. Antropološka analiza je potvrdila da je žena preživela ozbiljan prelom karlice. Koji je mogao biti uzrokovan padom, koji je sigurno izazvao jak bol.

Velika je verovatnoća da je žena, da bi se ublažili ovi bolovi, tretirana fumigacijama. Tako je opisano u tadašnjim medicinskim papirusima, da je to rešenje za ginekološke probleme.

Najzanimljivija karakteristika otkrića do kojih su došli istraživači sa Univerziteta Haen nije samo dokumentovanje umirujućeg ginekološkog lečenja, nešto što je sasvim jedinstveno u egipatskoj arheologiji. Već i činjenica da je opisana ova vrsta lečenja fumigacijom u savremenim medicinskim papirusima.”


Ako imate predlog teme, želite da objavimo vest ili želite da pišete za nas javite se putem mejla sveoarheologiji@gmail.com ili redakcija@sveoarheologiji.com

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »