Otkriveni ritualni predmeti u Tel al Fari u Egiptu posvećeni boginji Hator

Otkriveni ritualni predmeti u Tel al Fari u Egiptu posvećeni boginji Hator

Arheolozi koji su obavljali iskopavanja na antičkom lokalitetu Tel al – Fara u Egiptu otkrili su predmete koji su korišćeni u religioznim ritualima posvećeni boginji Hator.

Tel al Fara je bio dom boginji zaštitnici Donjeg Egipta- Vadžet. Ovo mesto bilo je naseljeno od predinastičkog perioda (5000-4000 g.pne) dok nije konačno napušteno u vreme starog kraljevstva (2686-2182 g.pne). Ova oblast je kasnije bila napuštena, a potom ponovo naseljana u 8. veku p.n.e.

Lokalitet se sastoji od 3 tumula, od kojih su 2 ostaci lokalnih naselja, dok treći pokriva mesto hrama.

Istraživači su otkrili stub od krečnjaka u obliku glave boginje Hator, grupu predmeta za paljenje mirisa napravljenih od fajansa, jedan od njih je u obliku glave boga Horusa, kao i grupu glinenih figurina koje su korišćene u religioznim i ceremonijalnim ritualima posvećenim Hator.

Ostaci hrama na tumulu

Takođe su pronađene male statuete božanstava Tauret i Tota, velika votivna posuda za ponude, udžat oko od čistog zlata, i ostaci zlatnih listova korišćenih za pozlatu.

Dr Mustafa Vaziri, generalni sekretar vrhovnog saveta za arheologiju je izjavio: “Ovo je važno otkriće, zato što su pronađeni predmeti koji su zapravo korišćeni u vršenju ritualnih radnji tokom svakodnenih religioznih službi boginji Hator, i čini se da su ti predmeti na brzinu ostavljeni ispod grupe kamenih blokova uredno raspoređenih na vrhu peščanog brda u južnom delu hrama boginje Vadžet.”

Hosam Goneim, generalni direktor Kafr El-Sheikh Antikviteta i šef misije, rekao je da su istraživanja takođe otkrila ogromnu građevinu od poliranog krečnjaka iznutra, koja predstavlja bunar za svetu vodu koji se koristi u svakodnevnim ritualima. Sastoji se od kade, bazena za vodu i mesta za zagrevanje vode, a celo kupatilo podleže ciklusu vode na najvišem nivou u smislu snabdevanja  ili izbacivanje vode.

Izvori: World of Archaeology i HeritageDaily

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »