Češki arheolozi iskopali su najveće skladište materijala za mumifikaciju ikada pronađeno u Egiptu

Češki arheolozi iskopali su najveće skladište materijala za mumifikaciju ikada pronađeno u Egiptu
Kanopske vaze za čuvanje organa (foto: Egyptian Ministry of Tourism and Antiquities)

Češki arheolozi su napravili još jedno veliko otkriće u Egiptu. Tokom iskopavanja u Abusiru, južno od Kaira, iskopali su skladište materijala za mumificiranje. Skladište se sastoji od 370 velikih kanopskih posuda i niza manjih artefakata korišćenih u procesu mumifikacije. Smatra se da je to najveći nalaz te vrste iz starog Egipta.

Radio Prag International izveštava da je 370 velikih posuda i  drugih predmeta korišćeno tokom procesa mumifikacije u 6. veku pre nove ere pronađeno u grobnom oknu na nekropoli Abusir. Otkrio ih je tim egiptologa sa Karlovog univerziteta kada je istraživao grupu velikih grobnica koje se tamo nalaze.

Nekropola Abusir je bila primarno mesto za sahranjivanje faraona iz V dinastije starog Egipta. Na njoj se nalazi 13 piramida i sve su stepenaste piramide znatno manjih dimenzija i lošijeg kvaliteta. U odnosu na piramide IV dinastije koje se nalazeu Gizi.

Grobno okno na nekropoli u Abusiru sa otkrivenim posudama (foto:  Egyptian Ministry of Tourism and Antiquities)

Istraživači su pronašli tragove natrona, supstance koja se koristi za sušenje tela, i otkrili ostatke smole, ulja i smirne u teglama. Takođe su pronađene i neiskorišćene kanopske vaze ili posude od krečnjaka, koje su korišćene za držanje organa uklonjenih iz tela tokom procesa balzamiranja.

Neiskorišćene kanopske vaze

Među predmetima koje smo pronašli bilo je i drugih manjih posuda, kao i komadića pepela od vatre koja je izgorela negde u blizini mesta gde je osoba mumificirana. Takođe smo pronašli ostatke natrona, supstance koju su Egipćani koristili za sušenje mrtvog tela”, kaže Jirži Janak.

Zbirka velikih keramičkih posuda, sa ostacima raznih materijala korišćenih tokom rituala mumifikacije, pronađena je u jednom ogromnom oknu, pažljivo postavljenom u 14 arheoloških slojeva.

Pronašli smo prazne kanopske vaze, koje još nisu bile korišćene. Zanimljivo je da su na njima bili natpisi sa imenom vlasnika. To je ono što nam je pomoglo da identifikujemo osobu kojoj je ovaj depozit pripadao.”

Moguće je da su to bile ’simboličke’ kanopske vaze koje su korišćene tokom rituala mumifikacije da predstavljaju [četiri] Horusova sina“, rekao je Miroslav Barta, vođa iskopavanja, u mejlu za Live Science. Horus je egipatski bog koji je često predstavljan kao soko, a njegova četiri sina često su prikazivana na kanopskim posudama: Imseti sa jetrom; Hapi sa plućima; Duamutef sa stomakom; i Kebhsenuef sa crevima, prema Britanskom muzeju u Londonu.

Do sada su stručnjaci Češkog instituta za egiptologiju otvorili samo deo od skoro 400 zapečaćenih posuda. Ove godine će nastaviti sa analizom keramičkih posuda i njihovog sadržaja.

Keramičke posude na dnu okna (foto:  Egyptian Ministry of Tourism and Antiquities)

Drugi deo tima će ispitivati susednu strukturu odmah pored depozita mumifikacije. To će najverovatnije biti grobnica vlasnika depozita, koji se, prema natpisima na teglama, zvao Wahibre-mery-Neith koji je sin ledi Irturu.

Tim čeških egiptologa radi na lokalitetu u Abusiru još od 1960. godine i imaju jedno od najvećih arheoloških nalazišta koje su Egipćani pozajmili strancima.

Zamislite područje veličine oko dva kvadratna kilometra. Ovde imamo neverovatnu koncesiju sa ogromnim potencijalom. Procenjujemo da je do sada istraženo samo oko deset odsto ukupne površine”, objašnjava arheolog Veronika Dulikova.

Mesto sahrane u Abusiru se neprekidno koristilo tokom čitave istorije starog Egipta. Češki stručnjaci smatraju da će novo otkriće baciti više svetla na proces mumifikacije.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »