Otkriveno 3.000 godina staro utvrđenje

Otkriveno 3.000 godina staro utvrđenje
Utvrđenje iz bronzanog doba (foto: INGV)

U današnjoj Siciliji pronađeno je drevno naselje koje baca novo svetlo na tehnike građenja odbrambenih objekata u bronzanom dobu Mediterana.

Arheolozi su geofizičkim istraživanjima sprovedenim u Villaggio dei Faraglioni na Siciliji otkrili utvrđenje iz bronzanog doba starosti 3.000 godina, piše u saopštenju.

Život u ovom drevnom naselju naglo je prekinuto oko 1200 godine pre nove ere prirodnim ili antropogenim uticajem. U ovom periodu su širom Mediterana i na Bliskom istoku zabeleženi kolapsi drevnih društava.

Rezultati istraživanja slrivenog sistema utvrđenja u selu Faraljoni objavljeni su u međunarodnom naučnom časopisu Journal of Applied Geophisics.

Istraživačka kampanja, u kojoj su učestvovali geolozi, geofizičari, arhitekte i arheolozi, krenula je od potrebe da se neinvazivnim tehnikama prouče neke poluukopane strukture koje povremeno izranjaju na tlo izvan odbrambenog zida.

Plan lokaliteta (foto: INGV)

Geofizika je neinvazivna metoda koja omogućava arheolozima da vide strukture koje ne bi mogli da vide bez iskopavanja.

Selo Faraljoni je napredovalo između 1400. i 1200. pre nove ere”, objašnjava Domeniko Targija, direktor Arheološkog parka Himera, Solunto i Jato.

Prema naučnicima, ovo selo je pravi primer u mediteranskom kontekstu bronzanog doba, jer pokazuje da je već u to vreme morao postojati urbanistički plan. Urbanističkim planom su kuće uredno raspoređene, kao i prilazlni putevi. Takođe, projektovan je dug i visok odbrambeni zid sa drugim strukutrama, a koje su otkrivene geofizičkim istraživanjima.

Arheolozi ga smatraju jednim od najbolje očuvanih mediteranskih naselja svog vremena. Karakteriše ga uredan urbanistički plan sa desetinama kuća izgrađenih na ivici uskih ulica i moćnim zidom, dužine 250 metara i između 4 i 5 m visine, koji je okruživao grad da bi ga branio od napada”, rekao je Domeniko.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »