Predstavljen srednjovekovni oklop pronađen u Golubačkoj tvrđavi

Predstavljen srednjovekovni oklop pronađen u Golubačkoj tvrđavi
Otkrivanje rekonstruisanog oklopa (foto: Tvrđava Golubački grad)

Svečano je predstavljen rekonstruisani srednjovekovni oklop pronađen tokom arheoloških istraživanja Golubačke tvrđave.

U sredu, 24. aprila u palati Golubačke tvrđave svečano je otkriven rekonstruisani srednjovekovni oklop i otvorena izložba pod nazivom “Sveti ratnici u srpskom srednjovekovnom slikarstvu”, u saradnji sa Galerijom fresaka i Narodnim muzejom Srbije.

Tokom arheoloških istraživanja u kuli 4 Golubačke tvrđave, koja je realizovao Republički zavod, pronađeno je u periodu od 2015-2017. godine 2000 metalnih pločica, delova srednjovekovnih, viteških oklopa, najverovatnije jedne vojne družine.

Nakon konzervacije pojedinačnih nalaza rekonstruisan je jedan oklop iz 15. veka iz vremena despota Stefana Lazarevića. On će tu biti trajno izložen. Svako ko bude posetio Golubačku tvrđavu, u sklopu stalne postavke videće i srednjovekovni oklop pored drugih srednjovekonih nalaza.

Srednjovekovni oklop (foto: RZZSK)

U okviru izložbe “Sveti ratnici u srpskom srednjovekovnom slikarstvu” izloženi su radovi Galerije fresaka Narodnog muzeja Srbije, koji će publici biti dostupni do kraja godine.

Na otvaranju izložbe govorile su u ime Republičkog zavoda arheolog savetnik Marina Bunardžić, rukovodilac istraživanja od 2015. do danas i prof. dr Dubravka Đukanović. Marina Bunardžić je predstavila rezultate sprovedenih arheoloških istraživanja, a Dubravka Đukanović se osvrnula na važnost dosledne primene usvojenih konzervatorskih principa i stalne saradnje arheologa istraživača i arhitekata konzervatora od najranijih faza arheoloških istraživanja.


Izvori: FB FB

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »