Pljačkaši grobova stavili su lobanju vuka u grob kako bi se zaštitili od gneva mrtvih

Pljačkaši grobova stavili su lobanju vuka u grob kako bi se zaštitili od gneva mrtvih
Lobanja vuka iznad groba (foto: B. S. Szmoniewski)

Arheolozi su pronašli lobanju vuka na grobu, a koja je trebala da zaštiti pljačkaše grobova od gneva mrtvih.

U Dobrudži u Rumuniji, arheolozi su iskopavali antičku humku i pronašli neobičan nalaz.

Iako je pljačkanje u antici bilo često, verovatno nije bilo prijatno razbojnicima. S obzirom da su arheolozi pronašli, tzv. amajliju u opljačkanom grobu to pokazuje da su se pljačkaši plašili svojih nedela. Te su u opljačkanom grobu ostavili lobanju vuka.

Humka je sada gotovo nevidljiva golim okom, jer se nalazi na obrađenoj njivi i preorana je. Stara je oko 2.000 godina i njen prečnik iznosio je 75 metara, piše na portalu PAP.

Vučja lobanja protiv ljutih opljačkanih pokojnika

Grob na kome je bila lobanja vuka pronađen je 2022. godine. Geofizička snimanja ove oblasti sprovedena su u sklopu rumunsko-poljske ekspedicije 2008. godine.

Arheolozi su pronašli dva groba. Prvi, koji se nalazio u centru humke opljačkan je u antici.

Prečnik proučavane humke (foto: Șt. Georgescu)

Zatvaranje pljačkaškog ukopa bilo je zanimljivo i neobično. Tu je bilo postavljeno nekoliko kamenova, a na vrhu je bila vučja lobanja. Verovatno je to bio magijski ritual koji je imao za cilj zatvaranje opljačkanog prostora kako bi se sprečilo da opljačkani duh izađe i osveti se“, rekao je poljski vođa istraživanja dr Bartlomijej Šimon Šmonjevski sa Instituta za arheologiju i etnologiju Poljske akademije nauka.

Rukovodilac istraživanja na rumunskoj strani je bila dr Valentina Voinea iz Nacionalnog muzeja istorije i arheologije u Konstanci.

Nisu razbojnici ukrali sve iz groba. Arheolozi su pronašli fragment glinene uljane lampe, slomljene tokom pljačke. Njen drugi deo je bio u grobnoj jami.

Zanimljiv pogrebni običaj

Prema rečima dr Šmonjevskog, u samoj grobnoj jami nalaze se delimično izgoreli delovi drvene konstrukcije, koja je spojena ekserima i ukrašena bronzanim okovom.

Verovatno se radilo o drvenoj kutiji u kojoj je bilo telo pokojnika i grobni predmeti. Izgorela je na licu mesta, o čemu svedoče tragovi gorenja zidova i dna jame. Potom je jama pokrivena drvenim daskama i zatrpana. U Haršovi, poznatoj u rimskom periodu kao Carsium, na donjem Dunavu, otkrivene su humke sa sličnom pogrebnom praksom – kremacija“, kaže Šmonjevski.

Grob spaljenog pokojnika – levo (foto: Șt. Georgescu)

Od skeleta nije mnogo ostalo, jer je pokojnik kremiran prilikom sahrane; sačuvane su samo spaljene ljudske kosti.

Istraživači su pronašli i veliki broj sagorelih semena oraha sačuvanih u celini i kao školjke, delove šišarki i druge biljne ostatke.

Prisustvo spaljenog semena oraha u sahrani je zanimljiv običaj poznat iz grobova kremiranih pokojnika iz ranog rimskog perioda. U grobnom kontekstu, orasi se tumače kao neka vrsta grobnog dara – posebna hrana za dušu. U dolini reke Kasimčea u Dobrudži, gde sprovodimo istraživanja, ovo je prvo otkriće ove vrste“, kaže Šmonjevski.

Drugi grob ispod humke

Ovo nije bila jedina grobnica otkrivena u humci. Druga se nalazila na udaljenosti od centra humke. U grobu su arheolozi pronašli skelet, smešten u drvenu konstrukciju, verovatno kovčeg, čiji su ostaci pronađeni i iznad i ispod skeleta.

Prema rečima dr Šmonjevskog, pokojniku je na stomak stavljen stakleni unguentarijum – neka vrsta posude za tečne mirise i toaletne parfeme, a u ustima je bio bronzani novčić (assarius) iz vremena vladavine cara Hadrijana, kovan od 125-127. godine.

Grob pokojnika (foto: V. Voinea)

Novac u ustima pokojnika odnosi se na drevni običaj Haronovog obola. Novčić ubačen u usta trebalo je da se koristi kao naplata lađaru Haronu za prenošenje duše pokojnika preko reke Stiks u Hadu“, kaže Šmonjevski.

Oba groba potiču iz sredine 2. veka. Ovo je važno otkriće za naučnike, jer na ovim prostorima do sada nisu otkrivene humke.

Neobična lobanja vuka pronađena na izlazu iz razbojničke jame u jednom od grobova može ukazivati na to da su pljačku počinili Dačani. Dačani su narod koji je na ovim prostorima živeo pre dolaska Grka i Rimljana“, kaže dr Šmonjevski. „Zauzvrat, pokojnici sahranjeni u dva groba su verovatno bili Rimljani koji su došli na ovo područje tokom rimske kolonizacije.“

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »