Ukrajinski arheolozi otkrili nesvakidašnje sahrane iz 11. veka

Ukrajinski arheolozi otkrili nesvakidašnje sahrane iz 11. veka
Sahrana žene sa masivnim prstenovima oko vrata (foto: NAS of Ukraine)

Ukrajinski arheolozi iskopavali su nekropolu koja se datuje u 11. vek i otkrili jako čudne sahrane. Pojedine žene su bile sahranjena sa masivnim prstenovima oko vrata. U drugim grobovima pronađene su drvene kofe oko nogu pokojnika.

Groblje iz 11. veka nalazi se oko 80 kilometara od Kijeva. Iskopavanja su sprovedena od 2017. do 2022. godine, odnosno do početka rata sa Rusijom.

Većina sahranjenih pokojnika je bila položena u drvene kovčege, a pronađeno je 107 sahrana piše Live Science.

Rezultati istraživanja su predstavljeni na godišnjem skupu Arheološkog instituta Amerike, koji je održan od 4. do 7. januara u Čikagu. Predavanje su održali Vsevolod Ivakin i Vjačeslav Baranov, arheolozi Nacionalne akademije nauka Ukrajine.

Paganske sahrane iz 11. veka

U grobovima pokojnika bilo je sekira, mačeva, kopalja, nakita, kosti pilića, ljuske od jajeta, kameni oltar i slično. Smatra se da je reč o paganskim grobnicama.

Arheolozi su rekli da je „oružje pronađeno u Ostrivu tipično je za Kijevsku Rusiju i severoistočnu Evropu“.

Najčudnije sahrane jesu sahrane nekoliko žena koje su imale masivne prstenove oko vrata i zglobova ruku. Arheolozi to objašnjavaju kao neku vrstu društvenog markera u tom periodu i u toj oblasti.

Paganska sahrana žene (foto: Vyacheslav Baranov, NAS of Ukraine)

Ostale dve sahrane koje su delovale nesvakidašnje pripadaju muškarcima koji su imali drvene kofe na nogama. Ovakvav vid sahrane je bio deo pogrebnog rituala i arheolozi su već pronalazili takve sahrane u regionu iz 11. veka.

Groblje je bilo u upotrebi kada su ljudi u Ukrajini prelazili na hrišćanstvo. Tada je Vladimir Veliki ostavio svoje paganske korene i biva kršten oko 987/988. godine pre venčanja sa Anom, sestrom vizantijskog cara Vasilija II.

Na osnovu brojnih analiza skeleta, arheološkog materijala i pogrebne prakse, utvrđeno je da je reč o migrantima iz istočnog Baltika, kako je navedeno u radu objavljenom u Medieval Archaeology 2022. godine.

Preliminarna antropološka analiza pokazala je da je reč o mladoj populaciji, čija je prosečna starost iznosila oko 35 godina. Moguće je da su se novopridošle populacije teže prilagodile na klimu i bolesti.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »