Podvodne atrakcije Crne Gore kao deo turističke ponude

Podvodne atrakcije Crne Gore kao deo turističke ponude
Tim Laboratorije dokumentuje torpedni brod S57 u Hrvatskoj (Foto: Tea Katunaric)

Potencijal crnogorskog podmorja je velik. U okviru projekta WRECKS4ALL promoviše se i podiže svest o podvodnoj kulturnoj baštini regiona istočnog Jadrana. Što predstavlja i primamljivu turističku ponudu, budući da se pod vodom mogu naći autentične olupine brodova iz različitih perioda, ali i podvodni arheološki lokaliteti.

Inovativnom i uspešnom projektnom idejom, kao vodeći partner, Pomorski fakultet Kotor, Univerziteta Crne Gore, odnosno Centar za istraživanje, inovacije i preduzetništvo doprineo je digitalizaciji i valorizaciji podvodne kulturne baštine i kreiranju novog oblika turističke ponude u Kotoru, Mostaru i Splitu.

Fenomenalan potencijal crnogorskog podmorja

Projekat WRECKS4ALL je mobilisao institucije i promenio pogled na podmorje Crne Gore. Pre svega je pokrenuo izgradnju savremene svesti o važnosti očuvanja ovog resursa kulture i turizma.

Projekat je lokalno osvetlio ronjenje kao unosan biznis u turizmu, zabavu za turiste, pod sloganom “svi mogu da rone”. I skrenuo pažnju na neophodnost regulative kako bi razdvojio taj sektor od sporta i specijalnih aktivnosti koje sprovode sektori povezani sa bezbednošću”, piše u saopštenju.

Mapa podvodnih atrakcija Crne Gore (izvor: www.wrecks4all.com)

Regionalno i internacionalno predstavio je unikatan potencijal crnogorskog podmorja. Potencijal podvodnih prirodnih i kulturnih atraktivnosti je dostupan na web stranici www.wrecks4all.com. Na njoj se svi mogu uveriti u broj podvodnih atrakcija Crne Gore, ali i regiona.

Donešen je WRECK4ALL Akcioni plan za uspostavljanje i razvoj ronilačke destinacije, zaštitu i promociju podvodne kulturne baštine čija teza je ušla u Strategiju o razvoju turizma do 2025. godine. Institucije su prepoznale neophodnost izmene zakona vezanih za ronjenje i usvojile primere modela dobre prakse zasnovane na ISO standardima.”

Moderne tehnologije približavaju podvodno kulturno nasleđe

U okviru projekta organizovana je obuka za šezdeset osoba na temu destinacijskog menadžmenta i turističke promocije podvodnog kulturnog nasleđa. Obučene su četrdeset dve osobe na temu podvodne arheologije i 3D fotogrametrijskog snimanja u zemljama učesnicama projekta. Izrađeno je 9 VR/AR proizvoda virtuelne realnosti na temu podvodnog kulturnog nasleđa.

Upotreba VR naočara za virtuelna realnost (foto: Pomorski fakultet Kotor)

Otvorena su tri prostora adaptirana za posetu lokalitetima podvodne kulturne baštine Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore kroz virtuelnu realnost i simulaciju ronjenja.

Video materijali projekta:

WRECKS4ALL rezultati projekta (kratka verzija)

WRECKS4ALL rezultati projekta (duga verzija)

Prepoznajući neophodnost, tokom implementacije projekta osnovana je Laboratorija za arheologiju pomorstva. Prva savremeno opremljena istraživačka jedinica u Crnoj Gori, koja će garantovati održivost rezultata i biti embrion razvoja kako arheologije pomorstva tako i povezanih nauka.


Pratite rad Laboratorije za arheologiju pomorstva na sledećim kanalima društvenih mreža i na ovom portalu.

Web site

YouTube

Facebook (ENG)

Facebook (MNE)

Instagram (ENG)

Instagram (MNE)

LinkedIn

Twitter

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »