Poljsko-hrvatski tim otkrio antički hram kod Šibenika

Poljsko-hrvatski tim otkrio antički hram kod Šibenika
Snimanje ispod zemlje (foto: prof. F. Welc)

Arheolozi su pronašli ostatke antičkog hrama ispod crkve blizu Šibenika. Reč je o hramu koji je bio deo rimskog foruma.

Antički objekat ima masivne zidove i pravougaoni oblik (20 x 10 m), potvrdila su geofizička snimanja.

Temelji su otkriveni ispod i pored crkve Svetog Danila u selu Danilo, kod Šibenika, nekadašnjem rimskom gradu Riditu, piše Science in Poland.

Selo Danilo je tokom antike bio razvijeni rimski grad. U njemu su pronađeni razni natpisi koji spominju Municipium Riditarum, romanizovano naselje plemena Ridita. 

Iako su arheolozi pronalazili brojne arhitektonske elemente i ukrase sa monumentalnog rimskog sakralnog objekta, do sada je njegova lokacija bila nepoznata.

Ostaci rimskog hrama

Poljski vođa istraživanja, profesor Fabijan Velc sa Instituta za arheologiju Univerziteta kardinal Stefan Višinjski u Varšavi, rekao je: „Podaci koje smo prikupili ukazuju na to da se ispod današnje crkve i susednog groblja nalaze ostaci hrama, koji je bio deo forum, najvažniji deo rimskog grada“.

Rimski antički spomenik iz Municipiuma Riditarum (foto: prof. F. Welc)

On je dodao da je forum centar društvenog i ekonomskog života stanovnika svakog rimskog municipija (grada). Ovaj forum se nalazio na raskrsnici glavnih komunikacionih arterija i takođe je bio centralna tačka u gradu. Pored hrama, tu su se nalazile najvažnije javne zgrade gradova, kao što su sudovi ili opštinske kancelarije. Forum je bio dodatno ukrašen spomenicima ili trijumfalnim lukovima.

Arheolozi u Danilu vrše istraživanja preko 70 godina. Prvi obimniji radovi vezani su za izgradnju vodovoda. Doneo je nalaze u vidu stotina rimskih natpisa, od kojih se u nekima pominje Municipium Riditarum.

Zajednički poljsko-hrvatski projekat započeo je 2019. godine. Sprovode ga istraživači sa Instituta za arheologiju Univerziteta Kardinal Stefan Višinjski u Varšavi, Instituta za arheologiju u Zagrebu i Muzeja grada Šibenika. Istraživanje finansiraju sve ove institucije i Poljski nacionalni naučni centar.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »