Pravi vojnici testirali mikenski oklop star 3.500 godina

Pravi vojnici testirali mikenski oklop star 3.500 godina
Vojnik nosi repliku mikenskog oklopa (foto: Andreas Flouris and Marija Marković)

Čuveni mikenski oklop nije bio samo ceremonijalni, već i pogodan za borbu. To su otkrili grčki vojnici koji su dobrovoljno nosili repliku mikenskog oklopa.

Istraživači su sproveli eksperiment sa grčkim vojnicima – dobrovoljcima koji su nosili repliku mikenskog oklopa Dendra. Pronađen je u selu Dendera, nekoliko kilometara od drevne Mikene.

Mikenski oklop je otkriven u 3.500 godina staroj grobnici, tokom 1960-ih godina. Originalni oklop Dendra je jedan od najkompletnijih primera oklopa za celo telo iz mikenskog doba.

Grobnica u kojoj je pronađen oklop (Flouris et al. 2024, PLOS ONE)

Od njegovog otkrića bilo je nejasno da li je ovo bilo svečano odelo ili je bilo pogodno za bitku.

Za potrebe studije eksperimentalno je testiran mikenski oklop. Istraživači su kombinovali istorije podatke i eksperimentalne dokaze kako bi istražili borbenu podobnost oklopa. Studija je objavljena u časopisu PLOS ONE. Saznali su da je oklop bio pogodan za borbu, a ne samo za potrebe ceremonije.

Original mikenski oklop izložen u Arheološkom muzeju u Nafplionu (foto: Schuppi, Wikipedia)

Ovo otkriće ima značajne implikacije za naše razumevanje drevnog ratovanja i njegove uloge u društvenim transformacijama tokom praistorijske ere.

Mikenski oklop je testiran kako bi se utvrdila njegova namena

Trinaest dobrovoljaca je učestvovalo u produženim simulacijama bitke iz bronzanog doba kako bi testirali efikasnost oklopa. Ona je trajala 11 sati. Ova borbena simulacija je razvijena na osnovu istorijskih izveštaja iz Homerove Ilijade.

Kontrolisali smo unos kalorija na osnovu ‘Homerove dijete’ (oko 4.443 kalorije) i pratili puls dobrovoljaca, potrošnju kiseonika, temperaturu jezgra, gubitak tečnosti i funkciju mišića tokom 11-satnog protokola borbe“, rekao je prvi autor studije Andreas Flouris.

Tim je napravio mikenski oklop koristeći metode i materijale slične onima koji su bili dostupni u bronzanom dobu. Osigurali su da se dimenzije i težina replike blisko podudaraju sa originalom. Replika mikenskog oklopa bila je teža za 5 kg. Original je bio težak oko 15 kg.

Testiranje mikenskog oklopa (Flouris et al. 2024, PLOS ONE)

Eksperiment je otkrio da mikenski oklop Dendre nije ograničavao borbenu sposobnost ratnika niti izazivao ozbiljno opterećenje za nosioca. Dovoljno je fleksibilan da dozvoli skoro sve pokrete pešaka i dovoljno robustan da zaštiti korisnika od većine udaraca.

Ovi rezultati ukazuju da je oklop Dendra bio pogodan za borbu. Naime, to implicira da je moćan uticaj Mikenaca u istoriji Mediterana delom posledica njihove tehnologije oklopa.

Takođe, ovo istraživanje poboljšava naše razumevanje istorijskih zapisa o oklopima u Grčkoj i Egiptu. Jedni se nalaze na glinenim pločicama ispisanim Linearnim pismom B iz Knososa. Drugi se nalaze na ilustracijama egipatskih papirusa mikenskih ratnika.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »